Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z realizacją pracy inżynierskiej (Diagnostyka silników)

WuPe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów, i proszę o pomoc.

Jestem w trakcie realizacji pracy dyplomowej . Temat rzeka jak wiadomo. Promotor wymyślił, aby moim wkładem własnym była analiza przyczyn uszkodzeń układów funkcjonalnych silników o zapłonie iskrowym, a materiały mam zebrać od serwisów różnych marek pojazdów. Odwiedziłem kilka serwisów w mieście, i dowiedziałem się tego czego się spodziewałem, a mianowicie serwisy nie prowadzą zestawień przyczyn uszkodzeń, w większości nawet nie robią spisu jakie uszkodzenia wystąpiły.

Jest problem to go diagnozują, naprawiają, i po problemie. A dostępu do zewnętrznej bazy danych naturalnie mi nie umożliwią.

I tu pojawia się problem, jak dalej ugryźć ten temat.. może macie jakieś sugestie, byłbym bardzo wdzięczny :)

Osobiście pomyślałem że zrobię coś na zasadzie takiej że opisze kilka przypadków diagnostycznych, sytuacji z życia. Przyjeżdża klient mówi jakie ma objawy, lub że świeci kontrolka serwisowa, podpinamy tester diagnostyczny, sprawdzamy, lokalizujemy usterkę, naprawiamy/ wymieniamy, i wszyscy są zadowoleni.

Zwracam się z prośbą do Was o wszelkie sugestie odnośnie mojego problemu. Jeśli ktoś z Was zajmuje się diagnostyką silników, posiada testery diagnostyczne i pracuje na nich, lub znacie kogoś kto mógłby mi pomóc to bardzo proszę o pomoc i informacje. Potrzebuję jakichś przykładów z życia, opisu sytuacji objawy, co wykazał tester, lokalizacja usterki, co trzeba było zrobić. Wszelkie sugestie mile widziane.

Dziękuje i pozdrawiam :)

Edytowane przez WuPe

:) Najzabawniejsze, że czasami tester nic nie pokazuje, a problem jest. Choćby najprostsze zawilgocenie cewek lub świec :)

Poczytaj forum, znajdziesz kilka dziwnych przypadków i ich rozwiązania.