Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kontrolka ładowania akumulatora w czasie jazdy + gaśnięcie samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z moim Renault Megane I z 1996r (benzyna+gaz). Kiedyś zdarzało się to sporadycznie, teraz praktycznie za każdym razem.

Podczas jazdy nagle zapala się kontrolka ładowania akumulatora, obroty spadają, samochód nie reaguje na dodawanie gazu, zazwyczaj wspomaganie kierownicy się wyłącza - jak jakby samochód po prostu się wyłączył. Czasami jeszcze zdążę dotoczyć się na pobocze, czasami niestety nie. Zaznaczę, że dzieje się tak zarówno chwile po odpaleniu samochodu (np po wykonaniu manewru cofania), podczas normalnej jazdy (jadę 80km/h, a nagle samochód się wyłącza :)), bardzo często podczas hamowania.

Dodam, że nie jest to zależne od tego, czy jadę na benzynie, czy na gazie.

Zazwyczaj po ponownym przekręceniu kluczyka samochód udaje się odpalić, czasami muszę odpalać 2/3/4 razy, bo go dusi. Raz zdarzyło się, że zgasł na środku ulicy i nie mogłam go odpalić, po paru próbach akumulator padł.

Byłam już u 2 mechaników, niby coś ponaprawiali i miało być ok, jednak problem nie zniknął.

Mam już dosyć, wczoraj zatamowałam ruch na 5 minut na jednej z głównych ulic miasta.

Proszę o pomoc

Niestety żaden mechanik ci nie pomoże potrzeba pomoc dobrego elektryka. Dlaczego? Z twojego opisu wynika że będzie to problem z uszkodzonym alternatorem lub problem z elektryką prawdopodobnie gdzieś jest przewód/przewody które przegniły, utleniły się lub mogły się połączyć i stąd takie anomalie.