ggumiswawa Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Witam od jakiegoś czasu wraz z kumplem przymierzamy się do zbudowania kompa diagnostycznego w Megusi. [shadow=darkred:3d2575b247]Mamy pomysły Mamy projekt[/shadow:3d2575b247] Możliwości: -pomiar chwilowego zużycia paliwa -pomiar średniego zużycia paliwa -pomiar przebytej drogi -automatyczny pomiar przyspieszenia 0-100km/h -pomiar prędkości pojazdu -inspekcja wymiany oleju -ekonomizer (pokazuje, kiedy jedziemy ekonomicznie a kiedy nie) Lecz jako świeża w Megi nie mam wszystkich danych Chodzi o Stała wtrysku:????? l/s Stała czujnika prędkości:????? Imp/m Wtryskiwacze: symbol, typ???? Wtryskiwacz: symbol, typ???? Zapraszam do projektu Układ zbudowany na Atmega8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Lewy ma to już w swojej megance wsadzone, ale jeszcze nie wszystko działa. Szkoda, że na spocie nie widziałeś :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ggumiswawa Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Wiem, że ma, bo nawet,mnie poczęstował danymi Za co mu jestem niezmiernie wdzięczny Lecz nasz projekt różni się od niego. Planujemy wypasioną wersje kompa Pare fotek zaciągniętych z portalu Elektroda.pl Przykład Fiat Siena 1,6V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 jak chcesz to ja mam fabrycznie kompa wbudowanego to mogę udostępnić byś mógł podejrzeć instalację ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ggumiswawa Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Każda pomoc jest mile widziana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Jak juz podepnę czujnik drogi i wtryskiwacz, to podam jakie są stałe wtrysku i czujnika predkości pojazdu. Z wymienionych funkcji, to Wasz projekt jest bogatszy tylko o: ekonomizer i przyspieszenie od 0-100. Ja mam dziwny pomiar czasu przejechanych 250m. (1/4 kilometra zamiast mili ;) ) Dodatkowo mam jeszcze automatyczny włącznik świateł mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaSspeR Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Mam takie pytanko: czy w momencie gdy już będzie wszystko gotowe i będzie chulało, czy będzie możliwość kupienia u Was takiego komputera wraz z montażem i ile by to mniej więcej kosztowało? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 przylaczam sie do pytania, tez chetnie bym takie cacko wpakowal do swojej megi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 i ja też ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Jako, że u mnie jest juz taki komputer zamontowany, powiem, że działająca i zaprogramowana płytka z podpiętym do niej wyswietlaczem to ledwo 10% całej roboty. Trzeba gdzieś to zamocować, wyświetlacz wmontować tak aby miało to ręce i nogi, znależć miejsce i zamontować przełączniki itp. Nie wspomnę już, że trzeba zdobyć wyswietlacz z pomarańczową czcionką na czarnym tle. JA niestety musiałem przerabiać z wyświetlacza z czarną czcionką na białym tle. Ogólnie uważam, że powstanie rzecz dla majsterkowiczów, a nie dla osób chcących kupić coś gotowego co zamontuja w jedno popołudnie i będzie jeszcze wyglądało jak odginał Renault. Jeśli jednak, ktoś chce, to może osiągnąć, takie cuś: Zaczynałem, z czymś takim: Potem wyglądało to tak. Widać już, przełożone podświetlenie wyswietlacza z prawej strony na lewą i obcięty kawałek płytki wyświetlacza (bo się nie mieścił) Aby na koniec, przybrać taką postać: A instrukcji, do niczegu tu nie ma. Poprostu rzeźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTea Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 brawo, zawsze podziwialem osoby ktore potrafia zrobić coś z nieczego.. ja niestety mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o takie zabawt więc komputera sobie nie zainstaluje ;) .. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysaudi Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Witam. Ja bylbym wdzieczny za czasy wtryskow .Zrobilem ten uklad z elektrody - zmienilem komunikaty na inne - dodalem komunikaty o wlaczeniu swiatel , o zaciagnietym hamulcu recznym , wlaczanie swiatel mijania , komunikaty typu " Pimpek Wita " " Pimpek Żegna ".W tej chwili mam to wsadzone w samochodzie żony Pimpku czyli Twingo.Twingo jest na sprzedanie wiec ukląd powedruje albo do nowego wlasciciela albo do drugiego auta - meganki którą chce kupić.I dlatego potrzebowal bym tych czasów .Bylbym wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ggumiswawa Opublikowano 20 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 W woli wyjaśnienia Moduły te nie są na sprzedaż W momencie, kiedy to się uda udostępniamy wszystkie dokumenty pliki i klubową pomoc 8-) W dniu dzisiejszym padły 2 Atmegi8. Program przygotowany, ale z płytką jest kłopot. Nie poddamy się;) Co do cen części to koszt elementów wynosi ok 50 zł. Krzysaudi, z którego schematu korzystasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Pocieszę Cię. Podczas moich zmagań, zblokowałem ze trzy Atmegi8. Na szczęście koszt znikomy. Stałe wtrysku i drogi będzę miał na dniach. Myślę, że jeszcze w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Bardzo sie ciesze, ze wyszliscie z taka inicjatywa! To sie naprawde chwali. Czy mozecie mi napisac w ilu i jakich (mniej wiecej) punktach trzeba sie podpiac do meganki (komputer)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi