Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problemy z zagłówkami, temperaturą, nawiewem, fotelem, sterowaniem radia, spryskiwaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dostałem ostatnio w swoje ręce Megane z 1996 roku z silnikiem 1.6 (55KW) w wersji pięciodrzwiowej i natrafiłem na kilka denerwujących problemów.

Stworzyłem z tego temat zbiorczy, bo inaczej musiałbym rozpisać kilka rónych postów, ale mam nadzieje, że mi to wybaczycie.. Dodaję, że szukałem rozwiązań swoich problemów, ale niestety ich nie znalazłem, bądź okazały się nieskuteczne.

1. Opadające zagłówki. Zarówno w fotelu pasażera jak i kierowcy zagłówki nie trzymają się pionu, ale opadają.

2. Wskaźnik temperatury płynu chłodniczego potrafi zaszaleć. Zazwyczaj jest w dobrej pozycji, ale zdarza mu się zacząć drgać, bądź wręcz opadać

i rosnąć w niemal całym dostępnym zakresie. Nie wydaj się to mieć wpływu na prowadzenie, obroty czy cokolwiek innego, ale jednak jest zastanawiające. Wiem, że w aucie rok temu był wymieniany termostat, dodatkowo myślałem, że to zapowietrzony układ, więc dałem autku popracować z otwartym korkiem chłodnicy, ale nic z tego.

3.Tylny spryskiwacz zamiast ładnie "rozsiewać" wodę to "wylewa" z siebie płyn. Próbowałem traktować go szpilką i WD40, ale bez rezultatu.

4. Fotel kierowcy skrzypi jak stara wersalka (zresztą siedzi się na nim jak na wersalce :)). Próbowałem odnaleźć przyczynę skrzypienia ale bez rezultatu.

5. Przycisk służący do włączania obiegu wewnętrznego powietrza działa jak mu się upatrzy. Raz się świeci, raz nie, czasami zapala się samoistnie przy zmianie prędkości nawiewu.

6. Nie działa przycisk "mute" w pilocie przy kierownicy.

Mam świadomość, że te problemy dotyczą szczegółów którymi przeciętny użytkownik by się nie przejmował, ale wszystkie zebrane razem potrafią już sensownie zdenerwować.

Dodam od siebie, że z każdym z tych problemów próbowałem walczyć własnymi siłami, ale poległem.