Agostino Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam. Jestem nowy na forum więc krótko się przywitam :) Przechodząc do rzeczy. Posiadam Renault Scenic 1.9 cTi z 1998 roku , sprowadzany z Austrii z przebiegiem 114 500 km na liczniku. Zakupiłem go w sierpniu i od tego czasu nie sprawiał żadnych problemów. Wymieniłem w listopadzie w nim rozrząd i też wszystko funkcjonowało ok , do pewnego czasu... Podczas jazdy pojawił się problem z pedałem gazu.(Dokładnie przedwczoraj) Obroty nie przekraczały 1500 i w ogóle nie reagował na gaz. Wyłączałem silnik i włączałem ale to nic nie dawało , w dodatku zaświeciła się kontrolka awarii. Z prędkością 20-30 km/h dowlekłem się do ASO Renault w Nowym Sączu. Zapłaciłem 100 zł za badanie komputerem , po którym panowie stwierdzili że to nic groźnego,wystarczyło przeczyścić styki i autko będzie jeździć. Po przeczyszczeniu oddali mi go a ja ledwo wyjechałem na główną drogę a problem powrócił...Więc panowie z ASO zajęli się ponownie moim autem i na drugi dzień powiedzieli że zresetowali modem i zrobili przyswajanie potencjometra gazu. Dojechałem autem do domu, na razie bez awarii ale pojawił się inny problem. Przed wizytą w ASO immo działo bez zarzutu, a teraz jeden kluczyk wogóle nie reaguje. Wymieniłem w nim nowe baterie i nawet wsiadłem do samochodu , podłożyłem pod czujnik podczerwieni i nic (kontrolka kluczyka miga). Co do potencjometra, czy ktoś mógłby mi wskazac gdzie znajduje się potencjometr gazu w scenicu i czy sposób na owinięcie go folią cos poradzi. Proszę was o pomoc i jakieś rady , bo jestem jeszcze nowym kierowca i mechanik ze mnie marny.. Co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Co do kluczyka, musisz go przyuczyć. Co do potencjometra gazu, owijanie folią nic nie da, jeżeli już to nowy. Dziwne, że panowie w ASO nie stwierdzili wyraźnie, że to jego wina. Oba tematy już były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Posiadam Renault Scenic 1.9 cTi z 1998 roku Fajny przeszczep :) w 98 roku nie było takiego silnika nie mówiąc już, że w renault takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agostino Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Pomyłka, silnik dTi . Myślałem o nowym potencjometrze ale w ASO odradzili (ze względu na koszt 1100 zł). Na razie poczekam i zobaczę jak autko będzie reagować.. Dziękuje za porady. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Agostino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Zapodaj zdjęcie silnika. Może się mylę ale w tym roczniku był potencjometr a nie pompa na linkę :) Potencjometr wygląda jak na tej aukcji http://allegro.pl/renault-scenic-1-9-dti-potencjometr-gazu-linka-i1957171825.html jest przymocowany niedaleko serwa. /0cool: dodałem fotkę na forumowy hostingu. Aukcja się skończy i nikt już nie zobaczy jak ma wyglądać. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi