Skocz do zawartości

wysokie obroty na biegu jałowym

krzy155

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam renault megane 1,4 8v z 1996. Mam problem mianowicie po rozgrzaniu silnika obroty na biegu jałowym wzrastają do ok. 1250-1500 obrotów. Czytając forum znalazłem informacje że winny temu może być czujnik temperatury więc sprawdziłem go - biały czujnik po rozgrzaniu silnika miał 309 om, a czarny w ogóle nie ma przejścia (przerwa). Proszę o pomoc w ustaleniu co może być przyczyną tak wysokich obrotów.

Edytowane przez krzy155

Warto podjechać na clip i sprawdzić czy map sensor działa.

Tak wygląda:

91886690.jpg

A tu się znajduję:

images1tp.jpg

Uwaga zdjęcie poglądowe jest to silnik 1.6 90km ale czujnik umieszczony jest w tym samym miejscu.

Czujnik który reguluje obroty znajduje się pod filtrem powietrza (jak stoisz do przodem do auta masz go po lewej stronie) wchodzą do niego 2 gumowe przewody i wtyczka. Jutro ci zrobię jego zdjęcie.

Na razie sprawdź to co ci napisałem a potem zajmiemy się elektryką.

Edytowane przez Merkaba

u mnie jeden z przewodów dochodzących do tego jest zaślepiony. po odłączeniu wtyczki nic się nie dzieje (nie zapala się kontrolka). odłączyłem jeszcze silniczek krokowy i mam ok 1500 obrotów a gdy go podłącze mam ok 2500-3000 obrotów.

problemem okazała się przepustnica bo po wymianie przepustnicy wszystko wróciło do normy(prawdopodobnie uszkodzony czujnik położenia przepustnicy), @Merkaba dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu

Edytowane przez krzy155