ekmir Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Witam. Mam renault megane scenik 1.6 z 1997 r (benzyna + gaz) i niestety mam z tym autem problem. Od dłuższego już czasu ubywa w ww. aucie płyn chłodzący. Wymieniono pompę i uszczelkę pod głowicą (głowicę planowano) i zjawisko nie ustało. Płynu ciągle ubywa, a ja ciągle muszę go uzupełniać. Ostatnio zauważyłem, że ubywa go więcej i częściej muszę dolewać. Ponadto ostatnio zaczeło w autku ubywać również oleju, który też uzupełniam i występują kłopoty z odpalaniem samochodu - szczególnie rano, a jak już zapali to gasnie i trzeba ponawiać odpalanie. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję Ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Przy instalacji gazowej radzę sprawdzić połączenia węży z reduktorem. Średnica przyłączy na reduktorze przeważnie jest odrobinę za mała i opaski często nie uszczelniają złącza. Małe wycieki są trudne do zlokalizowania. Co do zużycia oleju, to nic nie napisałeś o swoim silniku. Rok produkcji sugeruje konkretny przebieg, co może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekmir Opublikowano 26 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Witam Auto ma przebieg 110 tyś. km, jak miało 50 tyś. km założona została instalacja LPG. Na korku i we wlewie oleju widoczna jest dziwna maź - wcześniej tego nie zauważyłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlods Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 WitamNa korku i we wlewie oleju widoczna jest dziwna maź - wcześniej tego nie zauważyłem. Pozdrawiam No, to chyba sprawa się wyjaśniła - źle założona uszczelka pod głowicą. Płyn chłodzący przedostaje się do kanałów olejowych, gdzie tworzy się ten "majonez" i osiada na korku i wlewie. Przy okazji ciągnie olej do cylindrów (płyn pewnie też), gdzie jest on przepalany. Silnik może przy tym dymić z wydechu. Niestety, chyba konieczna powtórka z rozrywki - czyli kolejna uszczelka, no i planowanie głowicy... Ale to chyba objęte gwarancją, skoro spartaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekl1 Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Może byc jeszcze jedna przyczyna.Peknieta lub nieszczelna membrana w reduktorze LPG.Ubywa płynu i potem po czasie dopiero oleju i robi sie majonez.Miałem taką przypadłośc w skodzie (poprzednie auto).Wymieniłem uszczelkę pod głowicą i nie pomogło.Potem dopiero rozebrałem reduktor i okazało sie że membrama nie jest szczelna.Po wymianie ustąpiło.Sprawdzenie reduktora jest tańsze i zaczął bym od tego.Najprościej pootwarciu reduktora sprawdzić czy w komorach mieszania gazu nie ma płynu,powinny byc suche,a jak sa mokre to znaczy że którędyś dostaje sie płyn do mieszanki.Auto przy tym tez słabnie i więcej pali.To jest szczególnie częsta awaria przy włoskich reduktorach np.Stefanelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi