mr6319 Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Witam. Mam problem. Jaką pownien mieć średnicę termostat w megance z silnikiem K7M. 1996r, 1600, 8V. Chciałem wymienić niestety w kilku punktach niby katalogowo odpowiednie a jednak z większą średnicą na obwodzie? Po prostu za duży do swojego miejsca przeznaczenia. Co tu jest nie tak? Jakich firm termostaty są najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Ja miałem to samo, kupiłem termostat do swojej megi, spuściłem płyn z chłodnicy, wszystko ładnie wyczyściłem, chce zakładać nowy termostat, przymierzam i ooooooooooo....... nie wchodzi. Zmierzyłem stary termostat miał 50mm, a nowy 54mm wg. katalogu. Więc szlifierka w ruch i pół godziny zabawy. Zobacz tu: http://sklep.intercars.com.pl/ P.s. Ja kupiłem firmy Vernet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr6319 Opublikowano 3 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Więc powiem tak. Zamówiłem w sklepie termostat firmy Gaets (Mam nadzieję, że dobra pisownia). I ten pasował od razu jak ulał. Wymieniona też nagrzewnica. Teraz trzeba sprawdzić grzanko w aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 3 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Odpowietrzyłeś układ, czy jesteś w trakcie ? Czy smarowałeś jakimś silikonem (np. czerwonym) łączenia pomiędzy blokiem silnika, rurą od układu chłodzenia po włożeniu nowego termostatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panini Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Czy ktoś z Was może mi powiedzieć, czy do Megi z silnikiem K7M 720 termostat powinien mieć średnicę 50 czy 54 mm. Właśnie chcę zamówić i mam pewne obawy. Na stronie intercarsu są 2 srednice do tego modelu, a ja nie mam zdolności manualnych, aby otworzyć maske i popatrzyć. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 średnicę 50 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panini Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Dzięki bronius. Ukłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trueschool Opublikowano 29 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2007 50mm wez termostat 16V i bedzie 50mm te same parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaśko Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Zakupiłem dzisiaj termostat, jutro zamierzam wymienić, mam megankę 1.6e 8V, 90KM, silnik K7M (702?) - czy termostat o średnicy 50mm będzie pasował? bo jak nie to będe musiał podskoczyć i wymienić na inny... ewentualnie jaki? bo w katalogu koleś sprawdzał i mówił, że albo 50mm albo 53mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K1LL3R Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 przy tym silniku termostat ma srednice 50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 sam niedawno wymieniałem,i termostat ma 50 mm średnicy,w sklepie powiedziałem sprzedawcy jaki chcę...i zamówił omyłkowo 53 mm,więc upewnij się że takowy masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaśko Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Skoro tak to mam nadzieję, że gdy już zabiorę się do wymiany nie spotkają mnie żadne niespodzianki, że np. termostat nie będzie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam. Dzisiaj płukałem układ chłodzenia, porozłączałem wszystkie przewody. Czy wlewjąc wodę (w celu przepłukania) do przewodu (z odpowietrznikiem) odłączonego od nagrzewnicy, powinna wypływać przewodem do chłodnicy (górnym)? Czy termostat powinien ten przepływ blokować? Czy dobrze rozumuję, czy nie? I drugie pytanie: Zauważyłem, że końcówki w obudowie termostatu są już lekko skorodowane. Czy czyścić je i jakoś zabezpieczać (jeśli tak to czym najlepiej)? Czy zostawić tak jak jest i nie brać do głowy? [ Dodano: 2010-11-26, 22:03 ] Termostat wymieniłem na nowy, bo zdecydowanie nie działał jak należy. Silnik miałem ciągle niedogrzany (temp. pomiędzy I a II kreską). Przewód między obudową termostatu a chłodnicą niedługo po uruchomieniu nagrzewał się powoli po czym wywnioskowałem, że termostat musi być stale otwarty i płyn cały czas krąży w dużym obiegu (przez chłodnicę). Wymieniłem na nowy za 20zł (miejscowego producenta termostatów samochodowych). Ponieważ nie byłem pewiem średnicy wziąłem ze sklepu dwa ø50 i 53,5mm. Okazuje się, że jest to średnica zewnętrzna bez uszczelki. W związku z tym założyłem ø50mm (z uszczelką ma 51,5mm) czyli w obudowie ma trochę luzu (średnica w obudowie 53,5mm), ale po złożeniu do kupy nic nie cieknie. Teraz mam temperaturę na trzeciej kresce. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vilde Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 witam, czy ktoś może wie gdzie można kupić oringi do czujników termostatu w F8Q, lub jakie mają wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi