Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kolor diody

Rekin3030

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż mam założoną instalację LPG I gen. Zakładana była w 2002r. Instalka ma przełącznik WR trybu pracy benzyna-gaz do pojazdów z silnikami wtryskowymi. Przełącznik ma 3 pozycje: I-praca na benzynie(świeci LED czerwony) 0-praca awaryjna umożliwiająca(w szczególnych przypadkach) uruchomienie silnika na gazie(świeci LED czerwony a po zakręceniu rozrusznikiem LED żółty) i II-praca automatyczna-silnik jest uruchamiany na benzynie (świeci LED zielony i LED czerwony) i po osiągnięciu zadanego progu obrotów silnika przechodzi automatycznie na gaz (świeci LED zielony i żółty). Tak mam napisane w obsłudze przełącznika WR. Dodatkowo jest narysowany przełącznik i pokazane 4 diody. Od góry opisane przedstawiam poniżej

LED żółty - gaz

LED zielony - praca automatyczna

LED czerwony - benzyna

LED czerwony - rezerwa gazu.

A w rzeczywistości wygląda to tak: odpalam na automacie II na benzynie (świeci czerwony i niby ten zielony ale wygląda bardziej na blady żółty) ,po osiągnięciu odpowiednich obrotów w moim przypadku 2.500 przełącza się na gaz (świeci zielony(to ten co wcześniej był blado żółty) i kolor żółty na samej górze.Dodam,że ja w przełączniku mam 3 diody a nie 4 tak jak napisałem. Oczywiście po przełączeniu zamykają się zawory czuć szarpnięcie to charakterystyczne i już inna jazda. Tak było do tej pory. Od pewnego czasu po przełączeniu na gaz świeci tylko kolor zielony,żółty już nie. Oczywiście słychać to przełączenie czyli jadę na gazie (chyba). Raz zauważyłem ,że ten kolor żółty zaczął powoli świecić jak się auto mocniej rozgrzało. Kiedyś żona jechała do pracy w dwie strony na kolorze zielonym ( czyli na gazie chyba). Dzwoniłem do gazownika dzisiaj i powiedział mi,że zielony to gaz a ten żółty kolor co wcześniej świecił z zielonym to rezerwa gazu i mam nie zwracać na nią uwagi bo w niektórych przypadkach świeci cały czas a gazu jest dużo w butli.

Zatem pytanie do was jest takie czy rzeczywiście zielony to gaz,czemu wcześniej świecił z żółtym?? Do dnia dzisiejszego częściej świeci sam zielony,rzadko dołącza do niego żółty. Pozdrawiam

tak zaraz po odpaleniu świecie zielony i czerwony ( praca na benzynie ) po przejściu na gaz świeci zielony i żółty. Skoro teraz świeci ci tylko zielony a auto działa na gazie ( tak przypuszczam ) to stawiał bym na to że żółta dioda się spaliła i dlatego nie świeci najtańszą metodą naprawy było by wymontowanie przełącznika rozebranie go i wylutowanie spalonej diody i wlutowanie nowej bo skoro przełącznik działa to nie widzę sensu wymieniać na nowy który kosztuje w granicach 30 zł a dioda max 1 zł.

ja mam wsumie bardzo podobną sytłulacjie, przy odpaleniem "kluczyk przekręcony"

wszytko jest dobrze nawet diody od ilości gazu sie zapalają, ale niestety juz po odpaleniu, kontrolki gasną, i nie wiadomo ile jest gazu.

Diody spalone nie sa, bo by nie swiecily na włączonym zapłonie, jak to sprawdzić, naprawić ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!