Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mobilny internet -jaki?

makuli

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy proszę o poradę. Chcę zakupić usługę mobilnego internetu do laptopa. W grę wchodzi tylko modem i sama usługa. Korzystanie głównie w Poznaniu, okolice centrum. Żadnych gier sieciowych i ściągania filmów czy muzy. Jeżeli ktoś z Poznania i nie tylko korzysta z mobilnego neta proszę o opinie i uwagi. Jakie ograniczenia w prędkościach i zasięgu.

Edytowane przez makuli

Witam,

Może zainteresuje Cię coś takiego jak darmowy internet mobilny, jeszcze nie przetestowałem ale zamierzam. Zobacz na aero2.pl. Będziesz potrzebował modem a kartę Sim wysyłają za 20 zł plus koszty przesyłki. Oczywiście nie ma tak wesoło, bo są pewne ograniczenia.

Prędkość: 256 kb/s (od 10.05.2012 - 512 kb/s)

Ograniczenie czasowe: 60 minut

Wolno ale za darmo. A czas 60 minut na połączenie to kwestia odpowiedniego skonfigurowania modemu i nie powinno Ci to specjalnie przeszkadzać. Skoro nie będziesz tego neta używał do rzeczy nadwyrężające łącze, to może akurat się skusisz. Jest też chyba coś takiego, że ten dostęp kończy się pod koniec 2014 roku, ale wtedy będziesz już miał modem i tylko zamówisz sobie usługę u któregoś ze znanych operatorów. Musisz na ten temat poczytać albo dzwonić na infolinię.

Ja osobiście korzystam z T-mobile z Internetu w telefonie i jestem zadowolony jeżeli chodzi o zasięg. W centrach miast dobrze działa, na wioskach przełącza się na 2G ale chodzi dobrze.

Pozdrawiam,

speedero

Jeśli tylko w mieście chcesz korzystać to popatrz na stosunek ceny do prędkości. Ja kiedyś miałem Play (to już 3 lata temu, pewnie wiele się zmieniło). Ogólnie byłem zadowolony jak korzystałem w aglomeracji katowickiej. Ale jak już wyjechałem w góry to krucho było z zasięgiem. Potem przeszedłem do Ery (teraz T-Mobile) i byłem zadowolony. Działał w mieście (dobrze), ale jak wyjeżdżałem za miasto to też było OK.

W pracy też mamy 2x Blueconnect i też jest OK.

Jeżeli ma być używany tylko tam gdzie piszesz - to nie ma znaczenia jaki weźmiesz. Różnice pojawią się w mniejszych miejscowościach lub terenach zalesionych, górkach itp. W twoim wypadku brałbym pod uwagę wielkość limitu i cenę a tu pewnie najlepiej wypadnie play. Aero2 - odpuśc sobie.

Mam play, tak internet mobilny, jak i w telefonie, generalnie na zasięg nie narzekam (w telefonie działa mi fajnie na trzech sieciach - play, plus i orange; z mobilnego używałem jak na razie tylko na nadajnikach play), prędkość wystarczająca do swobodnego przeglądania neta.

Jeżeli jeskieś większe miasto i tylko okolica, to chyba najlepszą ofertę ma Play, o ile pamiętam po okresie promoicji 69zł za 16 GB limitu transferu i nocki bez limitu, speed chyba 2MB/s, jak porównywałem to zbliżona była T-mobile, jednak z limitem 5 GB transferu (ale szybkość była większa).

Mam Play i cóż... rozłącza bardzo często, szczególnie podczas downloadu większego pliku. Prędkość też waha się jak chce, bywa dzień, że strona internetowa zastanawia się kilkanaście sekund zanim wskoczy na ekran. Najważniejszy minus to przekłamania przy transferach - ostatnio zapłaciłem za dodatkowe 10GB, a po 7-miu GB pobranych przyszedł sms, że kończy się ilość danych do wykorzystania. Zauważyłem, że to nie pierwszy raz. Na szczęście kończy mi się umowa za miesiąc. Zasięg dobry, laptop nowiutki, wyższej klasy. W umowie nie ma słowa o tym, co dzieje się po wykorzystaniu transferu.