Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane 2.0 F3R ciężko pali i ciężko wkręca na zimnym silniku

Mathius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Walczę od kilku dni z Meganą Coupe 2.0 F3R + LPG sekwencja BRC.

Problem jest następujący :

Na zimnym silniku bardzo ciężko pali, a jak już zapali - utrzymuje wolne obroty lecz nie wkręci się na wysokie, po dodaniu gazu muli się, prycha, jak nie odpuścimy gazu to zgaśnie...

Wystarczy, że silnik pochodzi chwilę na wolnych obrotach, lekko się rozgrzeje, powoli stopniowo dodajemy gazu - problem znika, wkręca się, nastepnie silnik się rozgrzeje i po problemnie ani śladu, moc standardowa, żadnych objawów, na ciepłym silniku tego problemu nie ma.

Świece zapłonowe nowe, filtr powietrza również, rozebrałem dolot - wymieniłem uszczelkę pod przepustnicą i silnikiem krokowym (były wydmuchane), lecz zero reakcji, wpinałem samochód pod komputer diagnostyczny - żadnych błędów... No może poza jednym - aktywny błąd zamka alarmowego, wywaliło przerwany obwód, ale jest to spowodowane tym, ze mam wycięty immo.

Stawiam, że zapłon i rozrząd jest OK, ponieważ kłopot jest tylko na zimnym silniku, pozatym moc standardowa.

Co radzicie robić ? Skoro sterownik nie wywala żadnych błędów, jaki obrać punkt zaczepienia ? Tak jak pisałem, po lekkim rozgrzaniu problem znika..

Czujnik położenia wału ? Czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej ? Czujnik temperatury ?... Trochę mija się z celem wymienianie czujników na oślep...

Edytowane przez Mathius

Dzis zmieniłem jeszcze raz świece, zakręciłem gaz na butli, myśląc że puszcza zawór i gaz się zbiera w kolektorze zalewając silnik, ale brak rezeultatów.

Sonda zmieniona na sprawną z Scenica 2.0 16v F4R, przeczyszczone połączenia na cewkach zapłonowych ( były zaśniedziałe).

Raczej wiem co jest problemem - nie załącza się ssanie na zimnym silniku - dlatego ma problem z zapaleniem i wkręceniem na obroty.

Na odpiętej sondzie raz na jakiś czas sterownik załączy ssanie i problem znika - obroty wzrastają do około 1500 obr/min i wszystko jest OK, ale po około 3-4s ssanie się wyłącza i tak to wygląda.

Co w tym silniku decyduje o właczeniu ssania ? Czujnik temperatury ?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.9

0cool

Dodano: 13 kwi 2012 - 21:56

Problem rozwiązany - uszkodzny czujnik temperatury.