mr6319 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam wszystkich ponownie. Teraz mamy nowy problemik. Chodzi o wtykę do komputera. Wczoraj auto zaczęło mi kichać i szarpać. Mechanik poradził mi by zajrzeć do tej właśnie wtyki i sprawdzić czy nie są zaśniedziałe styki. Niestety były. Po dogłębniejszym przyjrzeniu się zauważyłem, że w prawej części wtyki (tam gdzie są grubsze styki) brakuje jednego, ostatniego wtyku. Zaznaczam ze chodzi o wtykę nie o komputer. Czy ktoś mi powie czy to tak ma być czy ten wtyk gdzieś mi się ulotnił? Megane RT 1996, 8V, 1600, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Dokładne oznaczenie silnika i numer brakującego styku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazet Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Silniki 1.6 i 1.4 (tj. E7J i K7M) pierwszy pin w komputerze i kostce mają wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 To zależy jednak od silnika. Mój E7j 626 na pierwszym pinie ma masę podawaną 2 i 3 na cewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr6319 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Silnik numer: K7MA - 1.6 Numer styku mogę podać dopiero jutro. Teraz niestety muszę pracować. Ale dzięki za te podpowiedzi. A może ktoś wie gdzie znajdę schemat el.? [ Dodano: 2007-01-07, 11:27 ] Pociągnę temat dalej. Chciałem dodać, że auto zaczęło odmawiać zapalenia. Objawy takie, jakby rozłączał immobilizer. Żadne rozłączanie z kluczyka immobilizera nie skutkowało. Jedynym sposobem jaki działał było wyjęcie wtyki komputera i wsadzenie jej ponownie. Wtedy auto pracowało normalnie, aż do czasu wyłączenia silnika i pozostawienia go na dłużej niż godzinę. W piątek zabrałem komputer do domu. Przeczyściłem styki, wysuszyłem. W sobotę założyłem ponownie. Niestety problem nie znikł. Dziś czyli w niedzielę po całej nocy o dziwo auto pracuje zupełnie normalnie. Rano zapaliło bez problemu. Po trzech godzinach postoju również. Ciekawe co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlba Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 mam podobne problemy przy dodawaniu gazu samochód zaczyna mi prychać i kichać i strzelać w kolektor nie dzieje się to zawsze, można powiedzieć co drugie zapalenie, takie objawy mam na beznynie i na LPG przy czy na LPG mocniejsze, radziłem sobie tak, że przełączałem na Benzynę , dodawałem obrotów i problem przechodził, potem przełączałem z powrotem na GAZ ale teraz już ta metoda nie skutkuje czy ktoś może mi pomóc? wimieniłem już świece i przewody , ale nic nie dało co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Miałem podobnie u siebie w Scenicu 1.6 8v. Przy dodawaniu gazu, powyżej 3000 obr. silnik czasmi szarpał jakby nie dostawał iskry. Pojechałem na komputer - wykazało błąd sondy lambda (napięcie skakało od 0 do 300 mV). Wymieniłem sondę na orginalną Boscha, ale problemy nie ustąpiły. Na kompie pokazywało, że napięcie sondy skacze w pełnym zakresie (0-800 mv). Diagnosta stwierdził, że gdzieś musi uciekać iskra i poradził wymianę świec. Wymieniłem świece na Boscha 4 elektrodowe i problem znikł.... Ale tylko na dwa tygodnie, po czym zaczęło się od nowa. Wymieniłem przewody wysokiego napięcia na oryginalne Boscha, ale problem pozostał. Wtedy wykręciłem świece - były w porządku. wkręciłem je z powrotem, a wszystkie styki na przewodach wysokiego napięcia (przewód-cewka i przewód-świeca) posmarowałem solidną dawką pasty miedzianej - szarpanie minęło i od tego momentu mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlba Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 wymieniłem kable, świece i NIC byłem u 2 elektryków i też NIC już załamany ... kumpel mi podpowiedział że trzeba filtr gazu wymiieniać, wymieniłem po ładnych 50.000 km, I WSZYTSKO W NORMIE, działa jak się NALEŻY PAMIĘTAJCIE O FILTRACH GAZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Też mam filtry od gazu po około 50 tysiącach i właśnie planuję ich wymianę. Doczytałem w instrukcji od LPG, że powinno się je zmieniać co 10 tysięcy, ale skucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlba Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 zgadza sie moj był tak brudny ze az strach wysypał się z niego taki "proszek" a no i dałem do regulacji a kichał bo za małą mieszankę dostawał no i brudny filtr to tym bardziej dziwie sie tylko czemu na benzynie tez sie tak zachowywał niby nie kichał - bo niby czym (ale brakowało mu mocy) TAK jak piszę - wymiana filtra załatwiła wszytsko a koszt - śmieszna sprawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 A ja się chyba za wcześnie pochwaliłem, bo znowu się u mnie zaczyna.... Jeden dzień przerywa, jeden dzień nie.... Pojęcia już nie mam co to może być.. Jutro sprawdzę filtr powietrza, bo chyba już tylko to zostało. No może być jeszcze pompka paliwowa. :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlba Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 sprawdz: filtr powietrza filtr gazu świece kable cewki i przyspieszacz zapłonu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak27 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 a ja mam pytanko: Czy można tak bez problemu podmienić komputer na inny? Tez mama problem z rozruchem i już wszystko-wszystko zostało sprawdzone i pozostał właśnie sam komputer do przetestowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi