Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nierówna praca na PB - uboga mieszanka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Próbuję domowymi sposobami dojść co jest Megance 1,6 8V 90KM 1996 r. + sekwencja SEC@LECHO. Na benzynie bardzo nierówne obroty, tak jakby było za mało bądź za dużo paliwa. Zaraz po odpaleniu jest ok, póki ma przez kilka sekund obroty 1300, tylko po tym jak zejdą już w okolice 800 jest problemo. Silnik nie przerywa tak, jak ma to miejsce w przypadku zanikania iskry, tylko pracuje podobnie do dwusuwa. Po dodaniu gazu najpierw mocno się przydusi po czym wchodzi na obroty. Reset komputera-przez kilkanaście km jest ok. Po czym znów to samo. Po przełączeniu na LPG (sekwencja) jest ok cały czas. Pierwsza teza - sonda. Grzałka ok (kilkanaście omów). Pomiar na PB daje stałe napięcie 0,2V; po przełączeniu na LPG pięknie oscyluje 0,2 - 0,8. I tu moje pytanie: wiadomo, że sterownik LPG emuluje pracę sondy ale w przypadku II gen. W sekwencji sterownik uczy się głównie z czasów wtrysków PB i ewentualnie wspomaga sygnałem z sondy, ale nie przecina się kabla. Więc teoretycznie jest ona sprawna?

Zająłem się też przewodami podciśnienia. One są ok, natomiast od kolektora ssącego wężyk leci do czujnika (czy tam regulatora) podciśnienia i po dodaniu gazu słychać syknięcie i ogólnie gdzieś tam w okolicach ciągle słychać lekkie syczenie. Jak odłączę wężyk podciśnienia obroty się podnoszą po czym silnik gaśnie. Kable elektryczne do tego czujnika były kiedyś lutowane (są na nich rurki termokurczliwe) więc jest opcja, że to kiedyś padło.

Edytowane przez mimegane

!!!Po resecie komputera kiedy jedzie kilkanaście km na domyślnej mapie i się uczy - pracuje pięknie równo. Widać coś fałszuje mu dane daje za ubogą mieszankę. Pb jest cały czas 1/4 i pracuje na niej do rozgrzania się reduktora. Mapa LPG jest ustawiona "na sztywno" dlatego nawet padnięty czujnik podciśnienia czy temp. nie wpłynie na pracę silnika na gazie. LPG ma swój oddzielny czujnik.

--

Czujnik podciśnienia odpada - sprawdzałem na innym.

Edytowane przez mimegane