Matteuszz Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam Od paru tygodni auto zaczęło mi kuleć na gazie, tj. po przełączeniu nie zawsze chcialo pracowac na wszystkie cylindry - na benzynie zawsze było ok, jak i po parokrotnym przegazowaniu na lpg również Udałem się z usterką do maga od lpg, który motał się i motał w końcu stwierdził uszkodzenie czujnika podciśnienia - rzeczywiście wężyk był do niego przyklejony klejem, jednak wszystko do tej pory działało! Mag wywiercił dziurkę w czujniku wsadził w nią wężyk i co? I od tej pory auto w ogóle nie odpala! Wszystko jest ok gdy odłączę czujnik. I jeszcze śmiał żądać pieniędzy za usługę i sp***** czujnika do końca. Co Wy na to? Czy nieodpalanie na zepsutym czujniku jest normalne? Nie spotkałem się z takim objawem na forum Czy czujnik od Megane 1.6 16v bedzie pasowal do 8v? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMike Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Bez czujnika podciśnienia auto powinno normalnie odpalić, ale silnik będzie pracował w trybie awaryjnym. Czujnik w 16v jest zupełnie inny. Zastanawia mnie, co on za dziurę Ci tam wywiercił! Którą masz generację instalacji? Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez MMike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteuszz Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zwykłą mieszalnikową. Wkręcił złączkę a do niej wczepił wężyk. Bez czujnika silnik pracuje normalnie w trbie awaryjnym ale dziwi mnie tylko że z czujnikiem auto w ogóle nie odpala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 moje jest 8V sprawdziłem przed momentem i mój nie zapala z odłączonym czujnikiem pod/ciśnienia równiez gasnie gdy go odłącze,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMike Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 megaanka96: Jak odłączysz czujnik podczas pracy silnika to oczywiste, że zgaśnie. Możliwe, że tym rozwiercaniem Twój "magik" zniszczył ten czujnik. Nie zostaje Ci nic innego jak załatwić drugi czujnik i wtedy sprawdzić reakcję. Taka ciekawostka: czujnik ten jest identyczny w niektórych Oplach, Daewoo, Citroenach i Fordach, więc nietrudno będzie Ci takowy znaleźć. Wizualnie są identycznie, w środku wszystko jest to samo. Na szrocie płaciłem 20 zł, mój pochodzi z Mondeo. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteuszz Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Dziś kupiłem sprawną używkę - 30zł od Opla i auto juz odpala, ale.. .. historia z gazem się powtarza, po przełączeniu nie pracuje na wszystkie cylindry (z odłączonym czujnikiem wszystko jest ok) Z problemem muszę zgłosić się chyba do działu lpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMike Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Z Twojego opisu problemu wynika, że masz zasyfiony reduktor. Jeśli był już kiedyś naprawiany, prawdopodobnie trzeba go będzie wymienić na drugi, w najlepszym wypadku wystarczy rozebrać i wyczyścić membranę. A jeśli masz trochę wolnych funduszy, to przerób na sekwencję, ten silnik znakomicie z nią współpracuje. Bardzo możliwe, że właśnie przez to do kompa trafiają niewłaściwe sygnały, przez co działa prawidłowo tylko w trybie awaryjnym, na domyślnych ustawieniach. Spróbuj jeszcze zresetować komputer (odłącz akumulator na kilka minut). Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez MMike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi