maciek-info Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Witam. Problem polega na skakaniu niskich obrotów. (niezależnie od tego czy silnik jest pod obciążeniem czy nie). Samochód (Renault Megane Scenic 98r 1.6 8v) kilka miesięcy temu miał założoną instalację gazową. Od początku występowały z nią problemy, jednak większość z nich po wymianie świec ustąpiła, poza jedną bardzo irytującą wymienioną w temacie. Obroty skakały od początku i skaczą do dzisiaj pomimo że gazownik kilka razy próbował coś z tym zrobić. Początkowo skakały na gazie, po pewnym czasie zaczęły skakać na benzynie i samochód jeździł kilka miesięcy, gdy pewien mechanik z salonu autoryzowanego powiedział że trzeba wyregulować zawory. Po tym zabiegu samochód na benzynie działa idealnie, natomiast po przełączeniu na gaz skacze, a co najgorsze na zimnym silniku potrafi zgasnąć. Dodatkowo samochód na gazie nie ma mocy przy starcie. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś potrafiłby to wyjaśnić i podpowiedzieć co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTea Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Nasuwa mi się myśl że to silnik krokowy... u mnie też obroty troche falują i taka była diagnoza mechanika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek-info Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Objawy występują tylko na gazie. Czy jest możliwość że po pewnym czasie takiego działania na gazie rozregulują się ponownie zawory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Silnik na gazie bardziej reaguje na anomalie w silniku. Niewielkie wachania w obrotach mogą się zdarzyć i nie należy się tym przejmować. Natomiast nie powinien gasnąć. Faktycznie może być problem z silniczkiem krokowym, a to może nie być wyczuwalne na PB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medzer Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 ostatnio założyłem do swojego instalacje gazowa przez co mialem doczynienia z gazwonikami. Opowiadal mi jeden z nich o falujacych obrotach w scenicu i po wymianie silniczka krokowego bylo to samo.Po dlugich sprawdzaniach instalacji elektrycznej okazało sie ze to cewka. Rozwinal sie bardziej w temacie ale nie przekaze nic wiecej bo nie zdolalem zapamietac. Przekazuje co slyszalem! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTea Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Cewki tez moga padać .. szczególnie że charaterystyka spalania gazu jest inna niż benzyny.. Ja po zalożeniu lpg przeechalem jakies 3 tys km i na lpg zaczęło mi szarpać autem.. na Pb był spokoj... do czasu... Zaczęła padać mi cewka.. więc ją wymieniłem i śmigam bez problemów do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Panowie ja tez mam problem z falujacymi obrotami na LPG.Wymienilem juz przewody zaplonowe,wyregulowałem zawory,byłem u 2 rożnych gazowników zaden nie potrafił mi pomoc ich jedyne wytłumaczenie to to ze ten typ tak ma.U mnie dzieje sie tak tylko na zimnym silniku obroty po przegazowaniu spadaja do zera pozniej sie podniosa itd jak sie rozgrzeje jest juz ok.Prosze o jakas porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu1977 Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 witam pisałem już to gdzieś na forum. mam taki problem auto zimne na gazie mi gaśnie dopiero jak temp wzrośnie do drugiej kreski jest dobrze teraz potrafi zgasnąć na benzynie krokówka wymieniona i nic co robić???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 cos widze ze pomocy chyba nie otrzymam Grzechu1977 a u ciebie jak sie samochod zachowuje po długim postoju masz sekwencje czy zwykły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomel Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Jak rozróznić, która cewka zapłonowa pada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zamieniać miejscaami lub po kolei wymieniać na sprawną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz173 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam. Miałem dokładnie ten sam problem. Na benzynce obroty są równe. Byłem u dwóch gazowników i stwierdzili żebym wyregulował zawory. Ponoć oni nie są w stanie nic z tym zrobić, gdyż mam jakąś tam prostą instalację LPG bez komputera. Niedawno problemik ustał. Nareperował mi to znajomy mechanik regulując pokrętełkiem przy parowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Ha, część mechaników mówi, że zaworów się w Megi I nie reguluje, bo to hydrauliki. Natomiast w ksiżce piszą że można, co wiecej, raz miałem regulowane - było ciszej :P Aczkowliek niczego to nie poprawiło swego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 z tego co wiem i czytałem na forum orad dowiadywałem sie u mechaników należy sprawdzić i przeczyścić/wymienić: (silnik benzynowy +lpg) -świece -cewki -2 filtry w instalacji gazowej -przepustnice -silnik krokowy biegu jałowego -filtr powietrza Sprawdzone i pomogło u mnie. ahh te staże, oplacalne są duzo mozna sie dowiedzieć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin591 Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 To nie pomoże przyczyna jest gdzieś indziej 8-) Świece mam nowe cewkę mam nową filtry w lpg nowe jak i w silniku przepustnica czysta silnik krokowy wyczyszczony więc raczej to nie to... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi