shido Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Witam ! Chcę kupić Megę 96' lub 97' z 90 KM, 1600cm. Jaki tam będzie kolektor? Pytam, bo może warto popatrzeć na 8V lub 16V, a pewnie jest różnica w gazowaniu takowego. Jak to się ma z mocą ? Są 8V 90 KM ? Czy tylko 16v ? Ktoś mi mówił, że te 8V są lepsze do gazu... Pomóżcie zanim kupię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 będzie plastik i nastaw się od razu na dobrej klasy sekwencje czyli okolice 3000 a najlepiej ponad. Polecam Omegasa Landi Renzo. Jeżeli chcesz na tym oszczędzać od razu poszukaj diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 są 1.6 8v o mocy 75 i 90 km oraz 1.6 16v o mocy 110km NIE BYŁO SILNIKA 1.6 16v O MOCY 90KM kolektor w obu silnikach jest plastikowy na forum jest cały dział o LPG więc poczytaj go sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 dzięki ! Czytałem, ale ja ciemna masa z mechaniki i wolałem wiedzieć od fachowców o co w tym biega. Teraz coś już tam wiem. Teraz pozostaje szukać Megi w Krakowie, co graniczy z cudem, przynajmniej taką jak chcę... Szukam 96-97 z klimą, najlepiej bordowej , benzynki, najlepiej bez kompa i dobrej blachy. Wiem, że to za dużo . Kto pyta nie błądzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franz998 Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 są 1.6 8v o mocy 75 i 90 km oraz 1.6 16v o mocy 110kmNIE BYŁO SILNIKA 1.6 16v O MOCY 90KM kolektor w obu silnikach jest plastikowy na forum jest cały dział o LPG więc poczytaj go sobie sorki!! 1.6 90 KM 8 zaworowy ma kolektor aluminiowy...no chyba,że nie potrafię odróżnić plastiku od aluminium... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 franz998, oddaję honor - faktycznie kolektor dolotowy jest aluminiowy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franz998 Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 mam taki,dlatego dopowiedziałem ;-) spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Więc tylko małe sprostowanie: 1,6 70 KM ma plastik a 90 KM aluminium ? Czy oba mają jednak aluminium ? Ważne o tyle że jeśli plastik to droższa instalacja, prawda ? A pytanie drugie, bo ciągle widuję opisy na allegro : 16 V albo 90 KM Gdzie jest jakaś lista wiarygodna jakie były silniczki w Megach (chodzi mi o hatchbacka 1,6) ? BO nawet na jakiejś stronie o megach było 8 i 16 V jako 90 KM. JA już nic z tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Silniki 8V mają kolektor aluminiowy natomiast 16V plastikowy. Każdy z tych silników dobrze się gazuje i będzie zdecydowanie tańszy w eksploatacji od Diesla. Ale tu będzie trochę sprzeciwów. Rzecz gustu. Najlepiej założyć sekwencję, ale napewno nie Landi ani BRC. Dobre instalki to polskie instalki i takie polecam i takich szukaj jeśli nie chcesz mieć wcześniej czy później problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 są 1.6 8v o mocy 75 i 90 km oraz 1.6 16v o mocy 110kmNIE BYŁO SILNIKA 1.6 16v O MOCY 90KM tylko takie silniki jak Ci napisałem występowały - czytaj ze zrozumieniem po poprawieniu mojego błędu: 1,6 8v (75 i 90 mają aluminiowe kolektory) jaki ma 1.6 16v to już sam nie wiem, ale myślałem, że plastikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Mam takie pytanie z czystej ciekawości - jaka jest różnica w tych silnikach 1.6 8V 70 i 90 km? Że aż 20 koni różnicy w takiej samej pojemności i liczbie zaworów? Zawsze myślałem, że to 1.4 8V ma 70 koni, a 1.6 8V 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 nastaw się od razu na dobrej klasy sekwencje czyli okolice 3000 bzdura jakaś ..może kolega ma "dobrej klasy sekwencje" i juz innych nie uznaje. Najlepiej kup już zagazowaną(oczywiscie zwykła instalacja). Przy takim roczniku przebieg będzie rzędu 170tys wiec juz może nie być warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 1.6 8V 70 i 90 km?1.6 o mocy 75km i 90km, różnią się paskiem rozrządu i wałkiem rozrządu. Silnik 1.6 75km to była wersja dla Niemiec, gdzie podatek od auta płaciło się od mocy a nie od pojemności1.4 8V ma 70 koni1.4 8v występowało w dwóch wersjach 70km (wersja eco - czarne zderzaki brak wyposażenia - miała być tania) oraz 1.4 75km (modele RN i RT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Dzięki za odpowiedź, człowiek się całe życie uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Silniki 8V mają kolektor aluminiowy natomiast 16V plastikowy. No i tu mili panowie, się z Wami ni zgodzę. Silniki 16V miały wyłącznie plastikowe kolektory. Z 8V już nie jest to takie oczywiste. Dacia Logan, Thalia, Clio mają i przez krótką chwilę Megane miały silniki 8V z plastikowym kolektorem. Megane tylko w '99 roku. Oczywiście wymieniony w pierwszym poście silnik z '96-97r bedzie miał aluminiowy. PS. Mam 1.4 8v z plastikiem. Były też identyczne 1.6 8v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi