stonefree Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Witam kolegów. Proszę o poradę, lub podanie linku, jeżeli mój problem został już gdzieś poruszony. Otóż w Scenicu I Lift 2002 r 1,6 16V mojego ojca zaczęły sie problemy z odpalaniem.Poczatkowo sprawdziłem przekaźniki, próbowaliśmy odpalania zapasowym kluczykiem, niestety problem się powtarza. Postanowiłem zdiagnozowac usterki, więc do swojego interfejsu K-line ( RS 232 z układem MAX ), którego z powodzeniem używam do VW i opla, ściągnąłem DDT2000. Zaskoczyło mnie to, że program zeskanowałauto i znalazł tylko sterownik poduszki powietrznej. Próbowałem wybierać różne systemy wtryskowe ręcznie, ale również bez skutku. Stąd moje pytanie : czy powodem problemów może być sam interfejs, za wolna, lub za szybka transmisja danych?? Czy diagnostyka w Renault wszytkich sterowników auta idzie po pinie 7, czy podobnie jak w Oplach, trzeba te piny przełączać dla modułów poszczególnych systemów? Jak szukać sterwoników? Czy istnieje na forum jakaś baza ( np. .ze Scenic 2002 1,6 16V benzyna ma sterownik sirius taki i taki ), czy zostaje odczytywanie z naklejki ECM? Prosze o pomoc. Pozdrawiam! Doadane: Dziś próbowałem diagnozować Scenica kabelkiem VAG KKL Usb. Wynik był taki, że skaner znalazł poduchy, ale również ABS i ECM. Ale dla tych dwóch ostatnich wywalił komunikat, że brak sterowników w bazie danych. Co na to zaradzić? Edytowane 12 Listopada 2012 przez stonefree Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi