stolar_23 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Witam, jestem posiadaczem Megane Scenic '97 1.6e 90KM Problemem jest skacząca wskazówka prędkościomierza. Nawet na postoju mój samochód potrafi osiągać prędkość 120km/h. nie jest to od nieczego uzależnione czyli obrotomierza, wskazówka predkosci szaleje bez jakikolwiek zahamowań, czytałem sporo o problemie, wymieniłem czujnik prędkości jedkan nic to nie pomogło więc wróciłem do starego, wymontowałem cały licznik bo cztałem coś o silniczku predkościomierza ale tego silniczka chyba nie da się wymienić. Czy muszę kupić nowy licznik czy mi coś poradzicie jak sobie samemu z tym poradzić? pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 najtaniej będzie kupić licznik, na allegro jest tego multum, ewentualnie szukać jakiegoś znachora, ale to nie będzie tańsze rozwiązanie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Miałem podobny problem (Megane I, 1.6e, 90KM, 1998r), który objawiał się tym, że jak dodawałem gazu to wskazówka prędkośiomierza szalała. Oczywiście wymieniałem czujniki itd. A przyczyna była banalna. Odpadł przewodzik od masy w aucie (a stało się to przy sporym mrozie, ale obiawy były praktycznie identyczne do Twoich). Jako, że diagnoza i naprawa była dawno w salonie Renault to nie pamiętam dokładie w którym miejscu jest ta wiązka która się odczepiła. Ale zanim wymienisz pół deski rozdzielczej pojedź do elektryka i niech sprawdzi kabelki. PS. Po raz kolejny ziechęciłem się do "osiedlowych" warsztatów przy tej awarii, bo wymienili mi ze 2-3 czujniki (położenia wału, prędkości) skasowali na kilka stów po czym rozłożyli ręce, że nie wiedzą co to. Jakbym od razu pojechał do ASO, to nie straciłbym tyle czasu i forsy :/ Pozdro Edytowane 6 Stycznia 2013 przez iceman_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolar_23 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Właśnie wczoraj robiłem podobnego scenika podmieniłem liczniki ale problem nie tkwi w liczniku, czasem włacza mi się też błąd na kompie (kontrolka). bede wiedział w którym kierunku kombinować. Dzięki za podpowiedź :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi