JB64 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ostatnio zauważyłem, że akumulator robi się słaby (podczas rozruchu), a nie tak dawno był naładowany do pełna (akumulator prawie nowy). Nie było żadnych informacji o problemach ładowania, ale po ostatniej jeździe i zaparkowaniu auto już nie odpaliło (akumulator był zbyt słaby)! Naładowałem akumulator na full, auto zapaliło, ruszyłem i dojechałem na miejsce (trasa ok. 10 km). Po około 2 godzinach auto odpaliłem, i wtedy pojawiła się kontrolka ładowania akumularora i STOP. Po dodaniu gazu kontrolki zgasły i spokojnie dojechałem do chaty. Ale niepokoi mnie ta sytuacja z rozładowaniem się akumulatora i zapaleniem kontrolki ładowania. Pamiętam, że w grudniu też zapaliła się na moment kontrolka po wyjeżdzie z myjni, ale wtedu złożyłem to na karb mycia i wilgoci... Teraz jednak obawiam się, że z ładowaniem jest coś nie tak. Obawiam się, że albo altek zaczyna kaprysić (186 kkm) albo moduł regulatora. Może być i trywialna przyczyna, bo zauważyłem, że zacisk wyjściowy z altka wyglądaj jakby się przegrzewał (po korozji i kolorze). Nie był co prawda obluzowany, ale spróbowałem go tymczasowo dokręcić (jeśkieś ćwierć obrotu poszło ) Mieliście może coś podobnego? Czy to tylko problem styków (i mizernego ładowania z tym związanego) czy już myśleć o renowacji altka? pozdrawiam: JB64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasidlo Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Mialem to samo tydzień temu i u mnie do wymiany szczotki i komutatator (zjechany był na maksa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JB64 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Obawiam się, że u mnie będzie jeszcze układ regulatora - od piątku auto było na postoju, a dzisiaj akumulator rozładowany całkowicie (więc domniemuję zwarcie/upływ przez regulator...) pozdrawiam. JB64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi