victoria Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Problem pojawił mi się wczoraj już po raz drugi. Wracałam z pracy w korku i po około 50 min. stania w korku jak ten parasol (z krótkimi przerwami na nieco dłuższe podjazdy) zapaliła mi się żółta lampka kontrolna usterki elektronicznej (ta z zygzakiem). Wg mojego taty przegrzewa się olej w automatycznej skrzyni biegów. Zdaje się, że skrzynia przechodzi w awaryjny tryb pracy, bo po puszczeniu hamulca nie „ciągnie” automatycznie do przodu, trzeba dużo mocniej wcisnąć pedał gazu żeby samochód w ogóle chciał jechać, wraz ze wzrostem prędkości skrzynia nie przechodzi na wyższe biegi (tylko wzrastają obroty). Jak samochód ostygnie – problem znika do następnego koczowania w mega korku. Jak tylko kupiłam ten samochód, dowiadywałam się w serwisie o wymianę oleju w skrzyni, na co mi odparli że jeśli nie mam żadnego wycieku, który należy zlokalizować i naprawić to w tym modelu w ogóle nie wymienia się płynów w skrzyni biegów. Co ciekawe – jakiś czas temu znalazłam wśród papierów mojej bryczki że olej jednak był jakiś czas temu wymieniany i następna wymiana powinna być za 20 tys. km. Po tym jak po raz pierwszy mi się to przydarzyło, wczoraj starałam się stojąc trochę dłużej (np. na światłach) przerzucać bieg z D na N, przy czym nie za wiele razy była szansa na zmianę na neutrala i chyba na niewiele się to zdało. Czy ktoś z Was spotkał się może z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 olej w skrzyni automatycznej podlega wymianie co 20-30 tyś km, wymieniasz olej razem z filtrem oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 victoria, postaraj sie namierzyć warsztat ktory zna sie na automatach, zeby spojrzeli za wczasu co sie tam dzieje - bo naprawa automatu to kosztowny i juz potem regularny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victoria Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 w najbliższy poniedziałek podłączam megankę pod komputer... mam nadzieję, że pokaże się jakiś dziennik błędów i będzie można ustalić co ją boli... [ Dodano: 2007-12-18, 07:41 ] no i guzik... wczoraj na komputerze nic nie wykazało... żaden aktualny błąd, nie pokazało też żadnego dziennika błędów... a dziś rano w drodze do pracy "pyk" i kontrolka się zaświeciła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi