PrzemoMCKP Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 jak będziesz chciał na szybko sprawdzać sobie zamienniki opon to http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basenji Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Posted: Tue Oct 09, 2007 11:17 am Post subject: -------------------------------------------------------------------------------- 18x8.5's may just squeeze in, but the biggest problem will be the offset of 30, the wheels will stick out a fair way, increasing the track significantly. Depending on legalities where he is will be a big issue. (I know they would be illegal in Australia) Tłumaczenie: Wcisśnie się je ale większym problemem będzie offset, koła będą wystawały poza obrys. Sprawa legalności- ( W Polsce nie mogą wystawać). Zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choina Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Głupoty gada ten koleś. Poniżej przód 8x18 ET 35 225/40 R18 i z tyłu 9x18 ET 35 245/35 R18 a tu 8,5x18 ET 30 i opona 225/40/18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Ja od wczoraj jezdze na 18, jak ci to pomoze w wyborze zdjecia sa tutaj: [jazel] - Megane Luxe Dynamique 1.6 2003 ;) Jezdzi sie fajnie, az sie wpadnie w duza dziure, wtedy jest odrobine nieprzyjemnie, ale kto by sie przejmowal ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 super wygląda, ale obniż auto!!!! a co do jazdy po krakowie na 18" to mamy prze#$%@ne !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Szkoda, ze mi nie powiedziales tydzien temu :-P Bede myslal na wiosne, jak z felg jeszcze cos zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 A jak kupię do swojej Megi felgi Dotz Daytona 7Jx16 ET(chyba)38 a standardowe są 6Jx14 ET36 i założę na te alusy opony 196/45R16 to nie będą mi obcierały z tyłu o nadkola? Bo na standardowych oponach 185/60R15 jest tam już mało miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobos Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Witam Od niedawna jestem posiadaczem Scenica 1,9 dTi z 99 r. Jak to większość facetów chciałem poprawić wygląd samochodu i zakupiłem aluminiowe felgi J6 15h 43 (podobno oryginalne ze Scenica z 2001r ) wraz z oponami 205/55 R15. Niestety dwie opony są do niczego i muszę je wymienić. Chciałem pójść jedną z dwóch dróg: 1. Dokupić takie same opony czyli 205/55 r15 i smigać na nich ? Ale czy będą pasowały do tego rocznika ?Czy nie będę gdzies ocierały? Obecnie mam 185/65 R15. Wiem że jest to inny profil i będzie inna wielkość koła (coś koło 2,3 %), w związku z tym licznik będzie przekłamywał. Martwię się też o osiągi, czy różnica będzie odczuwalna ? No i oczywiście spalanie, czy również bardzo wzrośnie ? 2. Jak juz wyżej wspomniałem, na chwilę obecną mam zamontowane zwykłe stalowe felgi i na nich opony 185/65 R15. Pytanie brzmi czy mogę te opony przełozyć na te felgi aluminiowe ? Przypominam alumy mają wymiary szer 6' R15 i głębokość chyba 43. w tej chwili mieszkam w UK i mam problemy z dogadaniem się z mechanikami w warsztatach każdy mówi coś innego. Jest jeszcze jeden problem, czy to prawda, że nie mogę przykręcić alusów normalnymi srubami z felg stalowych ? Bo niestety sprzedajacy innych śrub mi nie dostarczył. Która droga Waszym zdaniem lepsza/ możliwa ? Bedę wdzięczny za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 po pierwsze skoro masz już drugi komplet kół to po co gdybać - bierzesz lewarek, 2 godzinki i wiesz już czy pasują czy nie - to jest najlepsza metoda sprawdzić jak to ma się w praktyce Martwię się też o osiągi, czy różnica będzie odczuwalna ? No i oczywiście spalanie, czy również bardzo wzrośnie ?prawie nie zauważyszJak juz wyżej wspomniałem, na chwilę obecną mam zamontowane zwykłe stalowe felgi i na nich opony 185/65 R15. Pytanie brzmi czy mogę te opony przełozyć na te felgi aluminiowe ?bez problemuJest jeszcze jeden problem, czy to prawda, że nie mogę przykręcić alusów normalnymi srubami z felg stalowych ? Bo niestety sprzedajacy innych śrub mi nie dostarczył.jeśli nie są to oryginalne felgi renault to śruby nie będą pasować i musisz szukać drugiego kompletu, ja ma alu ori z R19 i mam śruby od stalówek więc skoro piszesz, że masz ori od scenica to może będą pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 co do śrub to ważny jest kształt wlotu otworu na śrubę, najczęściej potrzebne są stożkowe a więc nie ze wszystkich stalówek będą pasować ( połokrągłe, owalne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobos Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Ok dzięki. Nie załaoże, bo dwie opony w alumach są totalnie do bani. Co do przełozenia opon ze stalówek na alu, to mam wątpliwości z racji tego że teraz na alu są 205 a na stalówkach 185, większość mechaników z tutejszych "sklepów" z oponami twierdzi ze 185 na te alu (6 cali szerokości) to za mało . Ok jutro bedę miał śruby (zamówiłem w renault u dealera) i zobaczymy albo dokupię dwie 205 albo zamienię na 185. THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Slavobos, zakłądasz na parkingu, stawiasz auto na kołach i patrzysz jak opona mieści się w nadkolu i już wiesz, stan opon nie ma tu nic do rzeczy, bo nie jeździsz tylko przymierzasz do auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Columb Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Ja jezdze swoim dTi na 195/60R15 i uwazam ze to jest optymalny rozmiar do tego samochodu bo dobrze trzyma sie drogi i spalanie to 6-6,5 w miescie max. Moim zdaniem szersze nie sa potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Slavobos, Nowe Clio jeździ na oponach 185/60R15 na feldze 6 cali szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobos Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 No i dzisiaj na próbę założyłem dp przodu jedną alumkę z oponą 205/55 R15 i nic nie ociera. Tyłu nie sprawdzałem , bo myslę , żę tam nie ma takiego zagrożenia. Jednak spróbuję i założe te 205 i nie będę się bawił z przekładaniem opon 185 ze stalówek na alu. Czas pokaże, czy dobrze robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi