krosowiec Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Witam. Mam problem z silnikiem 1.6 16v k4m a mianowicie nie dopala na 2 srodkowe gary co powoduje zmniejszenie mocy auta zwiekszenie spalania i nierowną pracę na wolnych obrotach. Autko sprawdzone komputerem - brak błedów. Wymiana sterownika komputera - nie pomogła. Podmiana cewek zaplonowych z pełni sprawnej megane nie pomogła. Swiece nowe. Jakies pomysly ? dodam że jest to clio II z podmienionym silnikiem z scenic 1. Na obu silnikach podobny problem a wiec przyczyna w osprzęcie musi tkwic. Cisnienie dobre na cylindrach w okolicy 10 Regulamin pkt. 5.6 0cool Edytowane 29 Marca 2013 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Sprawdzałeś czy wtryskiwacze ładne rozpylają, albo czy nie są zasyfione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Prad na cewki dochodzi? W jakim stanie filtr paliwa i sama listwa wtryskowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis666 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Jak nagle zaczęło sie tak dziać i normalnie odpala to przeskoczył ci rozrząd na klinie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 przeskoczył ci rozrząd na klinie Jakim klinie?Cewki działają w parach 1-4 i 2-3. Sprawdź czy dochodzi do nich napięcie, a jak jest to czy jest masa. Ewentualnie czy ECU podaje napięcie na te cewki. Na Downloadzie masz schematy, pobierz sobie schemat do Scenica/Megane I PhII, będzie łatwiej ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis666 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Jesli podmienia cewki i wszystko już posprawdzał od strony elektrycznej to zostaje usterka mechaniczna . Ja obstawiam przestawiony rozrząd może przeskoczyć pasek lub wałek i tam są kliny . Nie wiem dokładnie ale miałem kiedyś podobnie w silniku 1.8 16v reno i po zmianie cewek i wielu innych rzeczy chodził nie równo aż rzucało motorem oraz palił 16 l na sto km i okazało się że przeskoczył rozrząd na wałku. Obstawiam rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie wiem dokładnie Jak nie wiesz to po co wprowadzasz w błąd?Nie ma żadnego klina 1,6/16V to nie do końca to samo co 1.8/16V są pewne różnice konstrukcyjne. Jesli podmienia cewki Jak zmienił tylko cewki, a to obstawiam na 95%, to nic to nie da jak nie będzie dochodzić napięcie do cewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krosowiec Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy Elektromechanik, który grzebał mi przy tym aucie posprawdzał wszystko co możliwe ze strony eletrycznej. Jeżeli chodzi o rozrząd to był ustawiany przez doświadczonego mechanika z blokadą rozrządu więc to raczej też odpada. Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Na Twoim miejscu sprawdził bym jeszcze raz czy cewki dostają napięcie i czy jest przejście z wtyczek cewek do masy. Moim zdaniem to uszkodzenie elektryczne, jedyne co pozostaje to ECU nie podaje napięcia na cewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi