seitedo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich. Proszę o radę, od 4 m-cy mam Megane 1.4 z LPG. 02/1999r. przebieg 220tys.km. Będę wyminiał za niedługo olej, Jaki olej mam wlać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 A jaki był lany wcześniej? Jak był syntetyk to przy nim zostań, jak nie wiesz co to bym wlał 10W40. Swoją drogą sporo tematów o oleju już było, warto by było poszukać przed założeniem nowego tematu, to tak na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 wiem że były tematy.. ale szczerze mówiąc dużo tego i nie wiem jaki naprawdę wlać. Czy jak wymienia się olej to chyba nie musi być taki sam, prawda? Czytałem gdzie o półsyntetykach, że ponoć dla starszych silników z dużym przebiegiem jest lepszy: uszczelnia i wycisza silnik. czy syntetyk lepiej to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Guzik prawda. Krótki wykład z oznaczeń olejów: 1. cyfra przed W mówi o gęstości/pompowalności w niskich temperaturach 2. cyfra po W mówi o właściwościach w temperaturze roboczej Jak chcesz wyciszyć, uszczelnić silnik to 10W50, bo on zapewnia grubszy film olejowy niż 10W40. Ja w Lagunie mam już prawie 173000, od ponad 17000 na gazie i ciągle leję 5W40, wymiana co 15000km i nie ucieka/przepala nic, brak dolewek między wymianami. Tak jak mówię spokojnie możesz wlać 10W40 czy 10W50, a nawet może zaryzykowałbym 5W50, będzie łatwiejszy rozruch w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) cięcie Mówimy o syntetyku? A jakiej firmy? Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Tomik Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Firmę można dobrać sobie wg uznania, tutaj każdy ma jakieś swoje preferencje. Generalnie 5 z przodu to najczęściej syntetyki, a 10 to półsyntetyki, ale bywa też inaczej. Ja ostatnio jeżdżę na Castrolu Edge, wcześniej był Shell i mam wrażenie, że na Castrolu lepiej moje autko pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dziękuję za wyjaśnienia..;) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokus1551 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Jeżeli posiadasz instalacje gazową to raczej polsyntetyczny 10W40, np Elfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) A niby dlaczego jak gaz to półsyntetyk? Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez MB17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokus1551 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Taki sie zaleca jeżeli ma sie instalacje, jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroprg Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 wlej 10w40 i będzie na pewno dobrze, firma wg uznania, ja wlałem teraz Lotos semisytetic bo był w dobrej cenie i nie narzekam, jak ktos napisze że Lotos to beznadzieja to obalam ten mit, Lotos robi wiele koncentratów dla innych firm które swoim logo podpisują się pod tym olejem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzięki za podpowiedzi.. wleję 10w40.. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Taki sie zaleca jeżeli ma sie instalacje, jest lepszy. Ale kto zaleca, możesz/potrafisz jakoś to uzasadnić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi