kolek Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Witam!!! założyłem ten temat ponieważ chciałbym podzielić sie swoją nie wielką wiedzą w tym temacie oraz dowiedzieć się coś nowego od innych którzy się też w to bawili... A mianowicie kto z Was Szanowni Forumowicze podnosił moc oraz w jaki sposób w silniku 1,5dCi??? U mnie historia zaczeła się na padniętych wtryskach, kupowałem nowe więc zakupiłem wtryski od wersji mocniejszej tzn, ja miałem seryjnie 82km kupiłem od 100konnej... po załozeniu nowych wtrysków nie wpisywałem ich do komputera ponieważ komputer by sobie ustawił tak małą dawkę że auto chodziło by jak seryjne... następnym etapem było zespawanie wolnego wydechu który pozwolił zmniejszyć lag (od silnika do końca wszystko wywalone i zamiast tego rura przelot 54mm bez tłumików) Po tych zmianach zaobserwowałem: szybszą reakcję na gaz, auto stało się mocniejsze w górnym zakresie obrotów tzn. ładnie ciągnie do 4500obr/min... porównując seryjną megane mojego ojca to ona na 15" felgach ma takie same osiągi jak ja na 18" felgach... Ci którzy maja 17-18" wiedzą ile auto jest słabsze :) Następne etapy planowane na 2008r to: - przebudowa całego układu dolotowego - nowy intercooler - całe orurowanie -chłodnica oleju -inna turbina + całkiem nowy program - nie wiem jak to wszystko zniesie sprzęgło i skrzynia więc ewentualnie bedzie nowy dwumas + skrzyna 6 chciałbym końcowo osiągnąc około 130-140km co jest mozliwe (dla przykładu niemcy z silnika 106km samym chiptuningiem osiagają 140km) Większość modów bedę robił wraz z kolegą w garazu ;-) oczywiście o wszystko bede pytał znajomego z firmy zajmującej sie kompleksowym tuningiem TDI... Mam pytanie do was... czy do mojego silnika bedzie pasować turbina z silnika 106km ze zmienną geometrią łopatek oraz jak ta zmienna geometria jest sterowana, czy do tego trzeba grzebać w kompie czy ona się steruje poprzez ciśnienie jakie jest w dolocie... Bo wydaje mi się ze jest to za zasadzie plug&play a znajomy nie wie bo nigdy nie robił tuningu mechanicznego 1,5dCi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 taniej wyjdzie ci swap z 1,9 [ Dodano: 2007-11-29, 13:30 ] dla przykładu niemcy z silnika 106km samym chiptuningiem osiagają 140km klamia :) nie da rady, chyba ze ktos nastawia sie na zmiane sprzegla co pare miesiecy ja przed swoim modem pytalem w paru firmach i wszedzie mowili to samo - max 20-25km ( rozsadna granica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 snap, wyjdzie mnie to mniej niż 4tyś zł... a swap o wiele więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 zalezy :) jak sprzedasz swoj silnik to nie wyjdzie tak drogo tym bardziej jak sam bedziesz przekladal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 No na tą chwile nawet rozważam tą mozliwość bo mam małe problemy ze swoim silnikiem ale nie mam tyle kasy zeby kupić wszystko na przekłądke... pozatym nie rozmawiajmy tutaj o przekładce bo to nie jest na temat... interesuje mnie tuning K9K... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu PW Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Kolek, zgodzę się ze snap'em, uzyskanie mocy to jedno ale żywotność silnika może się mocno skrócić i towoje pieniążki pójdą w próżnię. Dla mnie najrozsądniejsze ekonomicznie byłaby zmiana silnika tym bardziej że masz możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 jak narazie nie mam kasy ani czasu, musiałem doprowadzić auto do stanu używalności... a pozatym to kminiliśmy czy nie wstawic 2,0 vtec z hondy bo właśnie z kumplem przerabiamy anglika i mamy taki luźny silnik, i po wczorajszym wytarganiu go z auta wiem ze się nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 hehehe, moze sie zmiesci Wiem ze do MIPHII ktos wstawil 3.0 v6 z laguny, ale nie moge teraz nigdzie odkopac opisu tego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 ja bym wrzucil 2.0 dci FAP 150ps + troche modow moze dac z 190-200km przy akceptowalnym spalaniu mozna stawac na kresce z RSem ale ale wiadomo jakie sa koszty wiec mozna sobie pomarzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 właśnie koszty, a ten z hondy lezy mi w garazu od przedwczoraj ;-) myśle ze po paru modach robiłby Rs'a z palcem w du..e, no ale nie wejdze.... za około 3 misiące skończymy trzy auta które stoją i czekają na robote to zajmę sie swoim, ale najlepszym tuningiem 1,5 dci jest BP Ultimate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 a nie odbarwiona opalowka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu PW Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 najlepszym tuningiem 1,5 dci jest BP Ultimate ;-) , ale pamiętliwi jesteście. Każdy od czegoś zaczyna. Ja zastanawiałem się czy nie zmienić bryki na M2 1,9 dci, ale moja mnie nigdy nie zawiodła (95 kkm z salonu) więc zdecydowałem się na małego chipa. Dla mnie wystarczy. Na twoim miejscu jednak szukałbym większego silnika, zaczniesz od wyższego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 chodzi o to ze nie chce iść na łatwizne, z mocą, a lubie majsterkować, wiec jak wyciągne kres mozliwości albo silnik się posypie to zmienie na inny... a narazie nie opłaca mi sie auta zmieniac bo za duzo kasy wsadziłem w nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu PW Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Ma to sens. A tak wogółe to wesołych świąt i pary pod pedałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 widze,ze kolega Lechu PW, wyrósl na najwiekszego speca ,od podwyższania mocy w naszch autkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi