MrProfesik Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witajcie. Jeżeli temat jest źle umieszczony, a topic już taki się pojawił to proszę o nie karanie. Niestety szukajka nie znalazła tego, co chciałbym się dowiedzieć. Znając życie nie jestem w stanie dobrze się nią posłużyć. Otóż, zagwostkę mam następującą. Po ostatnim wjechaniu na komputer, chciałbym takie coś mieć u siebie. Mechanik bierze 100zł za podczepienie go pod kable i przeczytanie wszystkiego z laptopa. Czy jest ktoś w stanie udzielić mi porad odnośnie kabli(jakie są potrzebne, ile kosztują) oraz oprogramowania. Domyślam się, że może trochę kosztować. Dlatego poszperałbym w internecie czy przypadkiem nie ma darmowych, czy może jakiś 'zagubionych oryginalnych'. Liczę na waszą pomoc, pozdrawiam! :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iron.Falcon Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Ogólnie do większości aut wystarczy zwykły skaner OBD jaki na allegro kupuje się poniżej 100zł. Renault jest jednak na tyle wyjątkowy, że potrzeba urządzonko co się CLIP nazywa i kosztuje 8x tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 To faktycznie kolega coś słabo szukał. Nawet ostatnio było coś co jest w stanie nawiązać komunikację z M/SII. Więcej info znajdziesz np. tu: http://megane.com.pl/topic/47824-maxiecu-maxitest-diagnoza-renulta/ http://megane.com.pl/topic/38953-maxitest-czy-ktos-slyszal/ Z tego co wyczytałem ogranicza się to jedynie do odczytywania błędów i ich kasowania. Natomiast jeśli chodzi o pełną diagnostykę to tylko CAN-CLIP. A to nie jest tanie urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi