Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu zaczęło stukać przy skrecie, tak metalicznie, jak przegub, terkotanie, jakoś tak.

Mechanior stwierdził, że to lewy przegub hałasuje, nie zgodziłem się, bo hałasuje jak skręcam w obie strony.

Zrobiłem ten test http://motomax.pl/www-1/instr.html, podnosiłem po kolei obie strony, i na obu stronach wali, tzn na lewej aż budą trzęsie, na prawej trochę lżej. Pytania:

1. Czy możliwe, że wysypały się obie półoski?

2. jak nie półośki, to...?

3. jak pada jedna półoś, może walić w obu kierunkach?

4. do wymiany sa też gumy zewn. na drązku stabilizatora, czy moze mieć to związek?

Pozdrawiam

Zbiorczo:

Jeżeli uszkodzony jest przegub to hałasuje przy skręcie w każdą stronę, bo np lewe koło bierze udział w skręcie w prawo :)

Wszystko zależy od etapu uszkodzenia, najczęsciej jest tak że zgrzyta przy skrajnym skręcie, potem przy każdym skręcie.

Jeżeli u Ciebie jest tak że "aż trzęsie budą" i jest to przegub to znaczy że jest w bardzo kiepskim stanie..

Ad zewnętrzne gumy stabilizatora - tam są 4 gumy jak wymieniasz to wszystkie - ale te gumy powodują głównie stuki a nie chrobotanie.

pzdr ;)

• 2 tygodnie później...

Witam

U mnie sprawa troszkę inna, jadąc na wprost po dosyć nierównej drodze zawieszenie z przody się trzaska ok. 4 msc temu zostały wymienione elementy gumowe przedniego zawieszenia które są dobre), teraz mam 2 podejrzenia

- maglownica

- półosie

Stojąc przy lewym błotniku (przednim .. nigdy nic nie wiadomo) widzę półoś oraz drążek kierownicy do maglownicy, szarpiąc oba góra - dół wyczuwalny jest luz na półośce ale os strony silnika.

Czy taki test jest w miarę miarodajny ? co może być powodem hałasu?

• 3 tygodnie później...

Witam, wymieniłem obie półosie, jest cisza i spokój.

Wsadziłem półosie GSP, chiniol, ale z troszke wyższej półki, auto leciwe, to nie ma sensu dokładać, półosie nowe, 2 lata gwarancji, cena 185 i 200 zł.

Pozdrawiam, Jacek