Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z prędkościomierzem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z prędkościomierzem. Jak silnik jest zimny to prędkościomierz działa, po niecałych 10 kilometrach jak już silnik osiągnie temperature to wskazówka prędkościomierza opada i leży.

Wczoraj przeczyściłem kostke od czujnika - na forum znalazłem, że może to być problem zabrudzonej kostki elektrycznej.

Dzisiaj znowu to samo, po jakiś 8 kilometrach jak już silnik się nagrzał wskazówka opadła.

Macie jakiś pomysł co to może być? Czy to tylko uszkodzony czujnik, który pod wpływem temperatury przestaje działac czy może to być coś innego?

• 2 tygodnie później...

Witam,problem szeroki jak rzeka Wisła.U mnie dalej tak się dzieje mimo że wymieniłem czujniki abs czyściłem styki,przekładałem zegary z innej dobrej meganki,mechanik sprawdził czujnik w skrzyni biegów.I swego czasu jeździłem z podpiętym komputerem diagnostycznym i tam było ok.Wychodzi na to że jest walnięte gdzieś połączenie i nie ma styku lub dla 100% pewności wymienić ten czujnik w skrzyni-to umnie.Szukałbym problemu w drucikach,jak tu wszystko gra to ew koszty, najlepiej trafić bo można niepotrzebnie wymienić parę dobrych części.

Kupiłem już nowy czujnik prędkościomierza i na dniach go wymienię. Jeśli to nic nie da to kolejnym krokiem będzie znalezienie schematu elektrycznego i podłączenie go "na krótko" aby wyeliminować uszkodzenie kabli w instalacji.

Dodano: 24 cze 2013 - 07:39

Wczoraj przybrałem się do wymiany czujnika i ku mojemu zaskoczeniu czujnik który mam obecni eposiada 2 piny a oryginalny (nr kat.7700418919) ma trzy :)

Czy orientuje się ktoś jak to połączyć? w nowym czujniku nie ma kostki do podłączenia a ta co mam teraz na kablu ma 2 piny

Dodano: 25 cze 2013 - 07:18

Udało się! Wczoraj zrobiłem drugie podejście do wymiany czujnika. Okazało się że ten czujnik z dwoma PINami to czujnik od wstecznego.

Czujnik prędkościomierza znajduje się za silnikiem po prawej stronie patrząc od przodu. Stety niestety mam klimatyzacje w swojej Renacie i nie mam dostępu do czujnika od góry.

Po wczołganiu pod samochód (i tak to trzeba zrobić żeby wyjąć zawleczkę zabezpieczającą czujnik) szybko i sprawnie udało mi się go wymienić.