Kruciak Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Witam. Mam pytanie związane z sondą Lambda. Duże spalanie LPG, czy ewentualnie uszkodzona sonda będzie miała na to wpływ. Dzięki za pomoc.. Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Robert__ Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Oczywiście. Napisz coś więcej na temat tej instalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu29 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ja sie dołącze z pytaniem. Jak sprawdzić sonde lambda. Mój silnik to K7M 1.6, 96 rok. 90 kucyków chyba ma trzy przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 A ja mam pytanie uścislające Czy jezeli jest problem z sonda i rośnie spalanie, to nie powinno ono rosną i na LPG i na benzynce? Czy tez może się tak zdarzyć, że benzyna bez zmian, a LPG więcej idzie. Ja mam odwrotne wrażenie, z moich pobierznych wyliczeń wychodzi mi czasem, że LPG bierze mi tylko 0,5 l wiecej na 100 km niż benzyny, i że to jej (benz.) bierze mi za dużo. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Generalnie jak zaczyna padać sonda (opóźnia sie jej działanie) to auto zaczyna brać więcej benzyny, a kiedy sonda już padnie to szybko odczuwa sie ten fakt na kieszeni. Ale z tego co pamiętam i to gdzieś z naszego forum to są instalacje (możliwe że chodziło o wszystkie) które dane z sondy pobierają tylko i wyłacznie przy kalibracji a nie w czasie normalnej eksploatacji - nie dam sobie za to głowy uciąć ale top było jakoś tak. co by oznaczało że nie ma wpływu na spalanie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Piok, w zasadzie piszesz prawdę. Ale nie do końca. To IVgen nie korzysta z sondy lambda. Korzysta z czasów wtrysku benzyny. Jednak jak bez sondy L. komputer benzyny ma te czasy przawidłowo ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 7 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2007 Miałem już napisać że trzeba Lewy, 'ego zapytać To i ja będe teraz mądrzejszy, bo z sondą to już wiedziałem co i jak, ale jak wiesz z gazem jestem jeszcze w fazie przemyśleń :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 7 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2007 dobra a odpowiedź na główne pytanie jak sprawdzić że sonda lambda jest do d... bo gazu jak czytam bierze mi zdecydowanie za dużo. Samemu to można sprawdzić czy sonda jest dobra czy może inny czynnik wpływa na wysokie spalanie. Odrazu powiem że niwiem ile mi benzyny pali bo od kiedy mam gaz to raz na miesiąc tankuje raptem za 20 zł i niesprawdzam spalania benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2007 Sondy samej w sobie nie zabardzo możesz sprawdzić. Możesz jedynie sprawdzić i ocenić jej działanie. Wystarczy do tego zwykły wskazówkowy woltomierz. Cyfrowy nię nie nadaje. Jest za wolny. Podpinasz woltomierz pomiędzy sygnałowy kabel sondy a masę. Sprawdź dla pewności na benzynie. Wskazówka ma wahać sie pomiędzy 0-1V. Odczyt ma się ciągle zmieniać. Tak samo na obrotach jałowych jak i wyższych. Na wyższych obrotach wahania będą szybsze. Jeśli tak sonda pracuje to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu1977 Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 a czy sonda ma wpływ na obroty zimnego silnika na GAZIE i na benzynie ??. mam bingo s-4 . i mam problemy z działaniem zimnego silnika na gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 A na benzynie jest OK? Jesli tak to sonda pracuje prawidłowo, a problem leży po stronie ustawień LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu1977 Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Dzięki za pomoc. Wymieniłem wczoraj czujnik termiczny i zwiększyłem lekko ciśnienie gazu,i mam problemy z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi