Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Skrzypienie z przodu również na równej drodze

Rekomendowane odpowiedzi

Wiam, to mój pierwszy post.

Kilka stron przewertowałem na forum, parę przypadków było podobnych, ale nie do końca i dlatego zakłądam nowy wątek.

Objawy takie jak w tytule. Po przejechaniu kilku/klikunatu/czasami kilkudziesięciu kilometrów zaczynam słyszeć skrzypienie w przednim zawieszeniu. To nie jest stukanie tylko bardziej skrzypienie. Jeśli jest chłodniej na zewnątrz mogę przejechąc 50 km i dopiero wtedy zaczyna się dyskoteka w samochodzie.

Jak jadę słychać skrzypienie nawet na równej drodze, przy przejeżdżaniu przez te muldy/progi na drogach osiedlowych, przy znikomej prędkości, słychać ewidentne skrzypienie. Również po naciśnięciu na masę, jak samochó stoi na parkingu i jest rozgrzany po trasie, słychać skrzypienie.

I teraz nie wiem czy to amortyzatory, czy to coś innego... Ktoś wie/ktoś pomoże co to może być?

Średnio się na tym znam więc szukam opinii najpierw tu, a potem pojadę do warsztatu - jednak chciałbym coś wiedzieć na ten temat więcej żeby mi w warsztacie niczeo nie wmówili :-D

No i jeśli to amortyzatory to macie jakąs wiedze jaki jest koszt wymiany?

P.S. Końcówki drążków i tuleje stabilizatora (z guamami) wymieniane były wiosną, na początku kwietnia również był na przeglądzie i jedyne co stukało z przodu to właśnie te gumy były zużyte i dostałem zadanie je wymienić wraz z drążkiem bo miał luzy.

Auto: Megane I ph I, '97, 1,6 benzyna.

Nie zaglądałem. Dziś rzucę okiem - rozumiem, że jak są suche to powód może być inny, a jak się z nich coś wylewa to może to to być (ale nie musi) to!?

Coś mi się kojarzy, że suche do końca nie są, ale musze to sprawdzić i dam znać.

Miałam podobnie.. wymienione było wszystko co powinno.. wymiana była w zimę i po zimie miało być lepiej.. i tak do dziś.. teraz też skrzypi (od czasu do czasu) ale jakoś powoli przestaje.. w warsztatach nikt nie wiedział co się dzieje..

• 2 tygodnie później...

Kurcze, to nie wróży dobrze.. ;/

Podjadę w wolnej chwili do jakiegoś warsztatu, żeby zdiagnozowali co to może być.

Zasadniczo wolałbym, żeby nie skrzypiało - wiadomo, ale jesli to nie jest niebezpieczne no to jakoś zęby zacisnę i jeszcze troszkę nim pojeżdżę.

Dodano: 07 sie 2013 - 10:02

Zatem: mechanik rzucił okiem, pobujał, itd i wychodzi na to, że drążki kierownicze do wymiany. Przy okazji też gumy stabilizatora. Końcówki drążków były wymieniane, jak pisałem wiosną br, i są w stanie dobrym. Była chwila grozy, że to może być przekładnia, ale po jej odpięciu i bujaniu maską skrzypienie/trzeszczenie słychac było nadal więc to zostało wykluczone.

Mam nadzieję, że wymiana drążków zakończy temat zawieszenie na jakiś czas :-D