Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kilka problemów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kilka rzeczy o które chciałbym zapytać. Megane coupe 2.0 8V mam od niedawna i to moje pierwsze reno :D

1. Stałem jakieś 20min w wielkim upale, auto odpalone - klima włączona - i poszedł dym z pod maski, wylał się płyn chłodzący.

Zaobserwowałem, że wyciek był w okolicy tyłu silnika, przy połączeniu z wężami. Wlałem wodę ale następnego dnia też wycieka z tego miejsca.

Z tym że wyciek pojawia się po przejechaniu kilku km - nie od razu. O co chodzi? Jakieś zabezpieczenie przed zagotowaniem?

2. Jak mam odczytywać wskaźnik temp. wody? Ma być idealnie w połowie (poziomie) czy na kresce? A jeśli na kresce to na której, bo nie ma opisu?

3. Kiedy włączę klime to wskaźnik temp. wody spada. Dzieje się tak zaraz po włączeniu guzika AC. Po wyłączeniu wskazówka podskakuje do góry.

4. Czy po wymianie McPhersonów trzeba robić zbieżność? W bmw nie musiałem a były podobnie mocowane.

1. Do stpawdzenia termostat czy się otwira i się nie zacina, chłodnica czy niejest zatkana, pompa wody czy pracuje jak powinna oraz same przewody czy nie są uszkodzone.

2. Idealnie jest wokolicach środka i trochę piniżej.

3. Spada z ttego względu że uruchamiasz wentylator ktory cały czas chłodni chłodnice.

4. Nie trzeba robić zbierzności, sam nie raz wyciągałem i nie było prblemu z zbierznością oczywiście pod warunkiem jeśli piasta nie będzie demontowana.

Cięcie

<><><><><><><><><><><><><>

1. Wiesz może czemu wycieka z tamtego miejsca? Coś pękło czy tam jest jakiś tzw. zawór bezpieczeństwa albo coś w tym rodzaju?

3. Spada w momencie włączenia klimy. Myślisz że tak szybko czujnik reaguje?

<><><><><><><><><><><><><>

5. Jak dobrze odpowietrzyć układ przy wymianie płynu? Zauważyłem odpowietrznik przy chłodnicy i na wężu chyba do nagrzewnicy...

6. Wentylator chłodnicy włącza się tylko przy klimie czy jak się zagrzeje to chłodzi też wodę? W bmw miałem 2 wiatraki.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.9, 5.13 -Prezes

Wyciek jest z lewej strony silnika. Chyba z węża który wychodzi z silnika. Jest skręcony opaską i podejrzewam że to gdzieś w tej okolicy...

Edytowane przez Tedi_85

Być może opaska nie trzyma i wystarczy ją wymienić lub dokręcić jest też możliwość że wąż jest już zmęczony i przepuszcza co za tym idzie szukać nowego węża. Powiem szczerze że nue używam odpowietrzników ja zalewam pomalutku układ i odpalam silnik i czekam z otwartym zbiorniczkiem wyrównanwczym aż sam się odpowietrzy (powinien włączyć się wiatrak). Tu masz 2 wiatraki i zależnie od wersji (1 lu 2 biegowe) na 1 biegu wieje i chłodzi obie chłodnice przed rozgrzniem się płynu chłodzącego płyn się rogrzewa wiatrak włącza się 2 bieg i dochładza układ.

Mam jeden wiatrak. Działa na klimie i jak się woda zagrzeje. Okazało się, że uszkodzony jest wąż-zaślepka na tyle silnika po prawej stronie. Wystaje tam kruciec na który ktoś założył wąż z zaślepką.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!