Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z odpalaniem, wahania obrotow

Mattu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy. Jak pewnie nie jednego sprowadziły mnie na forum problemy z moim, a właściwie ojca, szczeniaczkiem. Poczytałem kilka tematów, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Ale do rzeczy.

Samochód był już u dwóch mechaników. Co prawda jeden nie mógł z jakiegos powodu podłaczyc sie do komputera auta no ale... Drugi zaś stwierdził problem z immo.

Przy zapalaniu, rozrusznik kreci, kreci, kreci... I nic. Kilka prób, bez efektów. Czasem pomaga wyjęcie kluczyka ze stacyjki i zamkniecie i otwarcie auta kluczykiem, ale i wtedy pali za 2/3 podejsciem.

Znajomy ma szczeniaka 1,9, miał ten sam problem, pomogło psiknięcie czujnika położenia wału korbowego WD40, lub Penetrusem (nie pamiętam którym z tych). No więc zrobiłem dzisiaj to samo, a nawet zrobiłem tak z paroma innymi czujnikami, ale nie pomogło.

Auto nadal ma kaprysy i nie zawsze chce odpalic.

A co do obrotów... Czasem na podjazdach pod górę, przy 2tys obrotów potrafi tak jakby odciac paliwo i spaśc najpierw do ok. 750-1000obr a pozniej po prostu zgasnac.

No i to chyba na razie tyle ode mnie. Liczę na pomoc forumowiczów. :mrgreen: Z góry proszę o łopatologiczne tłumaczenia, gdyż nie za bardzo jestem jeszcze obeznany w budowie silników itp..

Edytowane przez Mattu

A na jakiej podstawie stwierdził problem z immo? Diagnostyka czy tylko zgadywał?

Jeżeli to problem z immo to rozkręcamy kluczyk podajemy uczynnym forumowiczom zawary w nim kod - w ten sposób uzyskujemy kod immo (lub szukamy na forum jak go sobie samodzielnie wygenerować). Na forum jest również instrukcja jak z jego pomocą odpalić auto. Jeżeli odpali znaczy się to było immo.

Nie zaszkodzi też wyczyścić silnik krokowy i jego obudowę - szególnie jeżeli obroty falują

Co do czujnika położenia wału: czyszczenie go, psikanie różnymi środkami pomaga na pewno bardziej niż ćwiczenia z oddechem w ramach nauki cierpliwości, ale jeżeli to on jest przyczyną to należy go po prostu wymienić.

• +1 1

• 2 tygodnie później...

Stwierdził to poprzez diagnostyke.

Dziękuję za odpowiedź, w wolnej chwili sprawdzę co z tym kodem immo, i przeczyszcze silniczek.

Dodano: 27 sie 2013 - 10:00

Piok, powiem Ci... Że przeczyszczenie sinika pomogło całkowicie. O_o

Nie musiałem robić nic z kluczykiem. Już ponad tydzień autko smiga normalnie, nie ma problemów z odpalaniem.

Pozdrawiam i dziękuje. :mrgreen:

Edytowane przez Mattu