Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Poduszki silnika

lubiempiwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu zerwałem poduszkę silnika (przednią), a że auto ma już parę lat postanowiłem wymienić wszystkie, bo nigdy pewnie nie były robione. No i mój błąd (prawdopodobnie), że oddałem samochód w ręce "niewarsztatowego" mechanika (nie wiem czy z oszczędności, chyba raczej z polecenia). Miałem wcześniej trochę problemy z biegami, dokłanie jedynką (przed wymianą i zerwaniem). Pomyślałem, że po wymianie wszystkim poduszek problemy ustaną. Otóż, jeśli chodzi o biegi to jest prawie dobrze :) Mianowicie, po wymianie powstały dwa problemy.

Po pierwsze, na zimnym silniku, samochód trzęsie się jak stary diesel mojego ojca. Dopiero po rozgrzaniu jest w miarę cicho, ale i tak słychać charakterystyczne wibracje. Wibracje przenoszą się na deskę również podczas ruszania/przyspieszania. Dodam, że wcześniej problemu nie było.

Po drugie, zauważyłem że przy dłuższej jeździe, ok 15min przy prędkości ok 110-120 km/h i w górę samochód raz szarpnie, po czym około za minutę wyskoczy piątka. Wystarczy w tym czasie na chwilę wrzucić czwórkę i potem znów piątkę, i znów na chwilę jest ok. Tego problemu też nie było.

Moje pytanie jest następujące: Czy jest możliwość złego zamocowania poduszek? Żeby np. silnik był delikatnie przekręcony lub coś podobnego? Czy może to być spowodowane tym, że są one nieoryginalne i są przez to np. twardsze? Pytam po chciałbym z tym coś zrobić i jeśli jest szansa na ustawienie tego, to wstawiłbym samochód do warsztatu. Z góry dziękuję za sugestie, pozdrawiam.

źle ułożony silnik na poduszkach. Podczas wymiany, mechanik powinien zluzować mocowanie poduszek a następnie odpalić auto, włączyć 1 bieg i lekko ruszyć do przodu po czym wrzucić wsteczny zrobić to samo, powtórzyć tak dwa trzy razy i dokręcić poduszki :)