Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Skrzynia biegów Megane coupe 2.0 16v f7r

Jarooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy jest ktoś na forum kto ma jakieś doświadczenie w naprawie tych skrzyń ? Ktoś kogo mógłbym się poradzić ? Mam mały problem ze swoja skrzynia po przejechaniu paru km skrzynia na luzie zaczyna tak chrobotać tak samo przy hamowaniu silnikiem. Gdy na luzie złapie za lewarek i delikatnie próbuje wrzucić tak jakby bieg bez sprzegła to ten dzwiek znika. Gdy olej jest zimny nic nie słychać, żadnych dzwięków. Olej w w skrzyni wymieniony na 75w80 Skrzynia oczywiście JC5

Dodano: 15 lis 2013 - 00:18

Widze że nie ma nikogo na tym forum kto miałby pojęcie na temat tych skrzyń.

Dodano: 11 sty 2014 - 17:10

Jeszcze jedno pytanie z jakiej skrzyni będzie pasować kompletny mechanizm różnicowy ? Moja skrzynia to JC5053.

U mnie w Megane I phII jest ten sam problem, skrzynia Jb1 lub Jb3. Obserwuję to od pewnego czasu. Na zimny silniku jest cisza, biegi zmienia się idealnie. A po rozgrzaniu, chrobocze/klekocze na luzie (dociśnięcie drążka lub naciśnięcie sprzęgła powoduje ustanie klekotu), podczas zmiany biegów przy puszczaniu sprzęgła szarpie. Do tego, po rozgrzaniu tak od 2500obr czuć wibracje na pedałach, w aucie robi się mniej komfortowo. Sytuacja nie wystepuje zawsze, ale bardzo często. Raz podczas hamowania silnikiem ze skrzyni wydobywał się dźwięk jakby wiertarki udarowej z chrobotaniem...

Na wiosnę będę musiał zrzucić skrzynie i rozgryźć problem. Przezytałem wiele informacji w Internecie, rozmawiałem z różnymi osobami i prawdopodobnie może to być:

- łożysko wałka sprzęgłowego

- łożysko wałka wewnątrz skrzyni

- luz/zwichrowana tarcza sprzęgła

- poluzowany docisk

- łożysko oporowe - mimo, że pracuje podczas wciśniętego sprzęgła to czasem zdarza się, że w stanie spoczynku też hałasuje.

Pod wpływem temperatury, któryś element dostaje luzu.

Bez zdjęcia skrzyni można tylko gdybać, a roboty z jej wydostaniem trochę jest...

Edytowane przez herrscher

Ja już wykluczyłem łożysko oporowe tarcze i doscisk. Bo to poszło na pierwszy ogień. Znalazlem inna skrzynie w dobrym stanie tylko z uszkodzonym osadzeniem zabezpieczenia mechanizmu różnicowego. Szukam po forach czy do skrzyni JC5 pasuje mechanizm różnicowy z innych skrzyń. Ale nie moge nigdzie znaleźć odpowiedzi.