Jarooo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witam. Czy jest ktoś na forum kto ma jakieś doświadczenie w naprawie tych skrzyń ? Ktoś kogo mógłbym się poradzić ? Mam mały problem ze swoja skrzynia po przejechaniu paru km skrzynia na luzie zaczyna tak chrobotać tak samo przy hamowaniu silnikiem. Gdy na luzie złapie za lewarek i delikatnie próbuje wrzucić tak jakby bieg bez sprzegła to ten dzwiek znika. Gdy olej jest zimny nic nie słychać, żadnych dzwięków. Olej w w skrzyni wymieniony na 75w80 Skrzynia oczywiście JC5 Dodano: 15 lis 2013 - 00:18 Widze że nie ma nikogo na tym forum kto miałby pojęcie na temat tych skrzyń. Dodano: 11 sty 2014 - 17:10 Jeszcze jedno pytanie z jakiej skrzyni będzie pasować kompletny mechanizm różnicowy ? Moja skrzynia to JC5053. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herrscher Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) U mnie w Megane I phII jest ten sam problem, skrzynia Jb1 lub Jb3. Obserwuję to od pewnego czasu. Na zimny silniku jest cisza, biegi zmienia się idealnie. A po rozgrzaniu, chrobocze/klekocze na luzie (dociśnięcie drążka lub naciśnięcie sprzęgła powoduje ustanie klekotu), podczas zmiany biegów przy puszczaniu sprzęgła szarpie. Do tego, po rozgrzaniu tak od 2500obr czuć wibracje na pedałach, w aucie robi się mniej komfortowo. Sytuacja nie wystepuje zawsze, ale bardzo często. Raz podczas hamowania silnikiem ze skrzyni wydobywał się dźwięk jakby wiertarki udarowej z chrobotaniem... Na wiosnę będę musiał zrzucić skrzynie i rozgryźć problem. Przezytałem wiele informacji w Internecie, rozmawiałem z różnymi osobami i prawdopodobnie może to być: - łożysko wałka sprzęgłowego - łożysko wałka wewnątrz skrzyni - luz/zwichrowana tarcza sprzęgła - poluzowany docisk - łożysko oporowe - mimo, że pracuje podczas wciśniętego sprzęgła to czasem zdarza się, że w stanie spoczynku też hałasuje. Pod wpływem temperatury, któryś element dostaje luzu. Bez zdjęcia skrzyni można tylko gdybać, a roboty z jej wydostaniem trochę jest... Edytowane 11 Stycznia 2014 przez herrscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarooo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ja już wykluczyłem łożysko oporowe tarcze i doscisk. Bo to poszło na pierwszy ogień. Znalazlem inna skrzynie w dobrym stanie tylko z uszkodzonym osadzeniem zabezpieczenia mechanizmu różnicowego. Szukam po forach czy do skrzyni JC5 pasuje mechanizm różnicowy z innych skrzyń. Ale nie moge nigdzie znaleźć odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi