Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane 1.6 gaśnie pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z moją Megane otóż gdy odpalam samochód po dłuższym czasie nie jeżdżenia np. przez całą noc auto zapala normalnie gdy tylko wyjadę na drogę auto za każdym razem gaśnie 2-3 razy silnik przestaje pracować czasami gdy dodam gazu nawet kiedy słychać że auto już zgasło nagle łapie przy czym strasznie piszczy coś pod maską znajomy powiedział że to może być pasek od alternatora ale pewności nie ma. Dodam że wymieniałem ostatnio filtry gazu, paliwa i oleju także pompę paliwową poprzednia była jakimś zamiennikiem i się spaliła. Nie wymieniałem jeszcze rozrządu auto gdy je kupiłem nie gasło na zimnym silniku w dodatku w trakcie jazdy. Gdy silnik się zagrzeje auto nie gaśnie nawet jak odpalę je ponownie po 2-3 godzinach. Auto tylko i wyłącznie odpalane na benzynie na gaz przełącza się automatycznie po paru minutach. Pytanie moje brzmi czy naprawdę możliwe jest że winą jest pasek od alternatora czy problem leży głębiej? Jestem świeżym kierowcą, przepraszam za mało precyzyjny opis. :P

Renault Megane Coupe 1.6 90 konny

Pasek alternatora (jeżeli to on piszczy)nie ma nic do tego , zapewne pod obciążeniem (włączone światła itp.) gdy nagle uruchomiony silnik zwiększy obroty , pasek się ślizga i piszczy . Zapewne należy go sprawdzić i wymienić jeżeli już zużyty (wyślizgany ,popękany, sparciały) lub naciągnąć jeżeli nie wykazuje uszkodzeń.

Jeżeli nie masz pewności co do przebiegu rozrządu to go szybko wymień , bo przy takich gwałtownych zmianach pracy/obrotów silnika stary może się łatwo uszkodzić a wtedy to duże problemy/koszta .

Wygląda że gaśnięcie jest związane z temperaturą silnika , posprawdzaj przewody podciśnieniowe,czy całe nie popękane i na miejscu . Uruchom silnik rano i pozwól mu się zagrzać , obserwując jak pracuje /co się dzieje , czy jak już będzie zagrzany to będzie jazda bez problemów .

Rozrząd wymieniać mam zamiar w przyszłym tygodniu. Auto gdy odpalę i czekam aż się zagrzeję i ruszam po 5 minutach nie ma już objaw gaśnięcia. Najczęściej gaśnie gdy dojeżdżam do skrzyżowania redukuję na dwójkę i w tym momencie silnik przestaje pracować dodam gazu i znowu łapie. Dzisiaj sprawdzę jak zachowują się obroty. Dodam raz jeszcze że dzieje się to przez pierwsze 5 minut jazdy potem autko pracuje dobrze.

Ok. zrób tak jak piszesz .

Możesz jeszcze następnego dnia na zimnym silniku po uruchomieniu przełączyć ręcznie na gaz .

Ta próba po to żeby zobaczyć czy na gazie będzie dobrze pracował/czy nie będzie gasł tak jak na benzynie .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!