Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

pasek wielorowkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opisze problem od początku .jakieś dwa miesiące temu na zimnym silniku po odpaleniu auta napinacz paska alternatora dziwnie podskakiwał .Niby normalne stary to go wymieniłem . Po jakimś czasie a jeżdżę bardzo mało zauważyłem że pasek zjechał o jeden rowek na zewnątrz.No cóż może coś źle założyłem (choć się upewniałem) kupiłem nowy pasek założyłem i myślałem że mam spokój. Otóż dzisiaj zobaczyłem że pasek znowu zjechał o jeden rowek na kole od klimatyzacji . Co może być przyczyną? .Nic innego nie było wymieniane i ruszane.

Pilnuj żebyś za długo tak nie jeździł na zsuniętym pasku, bo następstwa mogą być poważne. Mianowicie zsunięty pasek będzie się nacinał i wkręci się w rozrząd i go najzwyczajniej urwie. Sam miałem taki przypadek, poprostu są to silniki kolizyjne. Sprawdz czy nie ma luzów któreś z kół, np. pompa wody, rolka na alternatorze, koło na klimie. Po wymianie napinacza pasek może być bardziej napięty i jeśli, któreś z kół się "poddaje" to będzie się pasek zsuwał. Producent zaleca zakładać węższy pasek o jeden klin chyba jak dobrze pamiętam to 5 aorginał jest 6 o ile sie nie myle. Po za tym koło od paska wieloklinowego, które znajduje się na wale jest samo w sobie dodatkowym tłumikiem drgań (posiada w sobie gumowy pierścień). Jeśli ktokolwiek zdecyduje się je odkręcać to trzeba użyć kleju do śrub i najlepiej pneumatem dokręcić gdyż posiada ono taki grzybek, który wchodzi do koła zębatego napędzającego rozrząd. Nie dopilnowanie tego skutkuje kosztowną naprawą rzędu 2000-3000 zł, sam remont głowicy to 1000zł brutto. Także polecam jak najszybciej rozwiązać problem. pozdro