RudaRoxa Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witam! Mam problem z odpalaniem. Megan IpH I coupe coach 1,6e 8V 1998 <><><><><><><><><><>><><><><> Po moich obserwacjach problem wygląda tak: Na zimny i rozgrzanym silniku nie ma różnicy - zawsze jest to samo. W momencie, gdy chcę odpalić na zimnym silniku bez grzania świec nie ma takiej opcji - kręci jak szalony(nowy akumlator - sprawdzone ładowanie) ale nie zaskakuje. Kiedy przełączę na zapłon, grzanie świec, poczekam ze 3 minuty - odpala, ale wyglada to tak, że chwilę kręci kręci i nagle strzał i zapala bez jakiś wachań obrotów. <><><><><><><><><><>><><><><> Podczas przełączania na zapłon słychać pompę paliwa. Świece były wymieniane chyba z rok temu na nowiutkie - przy czym stare były w dobrym stanie. Cewki zapłonowe nowe. Jak już auto odpali, ma moc, obroty nie latają, nie dławi się. Stanę gdzieś na chwilkę - spróbuję odpalić to odpala przy pierwszych 2-3 razach bez problemu, ale potem jest to samo. Dodam, iż filtr paliwa dawno nie był wymieniany - czy to może być to? Przedostatnim razem jak tak się działo podeszłam na stację po paliwko - zalałam do Megi, pokręcił chwilę i odpalił. Jednak nie pamiętam czy wtedy trzymałam go chwilę na zapłonie. A i jeszcze sprawa przewodów do akumlatora - chyba są lekko stare, ale na dniach wymienię. <><><><><><><><><><>><><><><> Problem jest delikatnie mówiąc irytujący. <><><><><><><><><><>><><><><> Z góry dzięki za pomoc. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - ortografia. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 20 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmw Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Miałem podobny problem w Megan scenic I i pomogło mi wyczyszczenie czujnika położenia wału korbowego. Jest to elektromagnes i wystarczyło przetarcie go szmatką z osadzonego pyłu. Czujnik znajduje się (przynajmniej w scenicu) w górnej części silnika po przeciwnej stronie do paska rozrządu. Warto sprawdzić - pracy niewiele bo wystarczy odkręcić dwie śruby, którymi przymocowany jest czujnik, a może pomóc. Edytowane 22 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 na zimnym silniku bez grzania świec nie ma takiej opcji Co to za super wersja benzynowa z grzanymi świecami :blink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi