Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpie przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie znalazłem nic o rodzaju szarpania występujacego u mnie.

Otóż. Silnik 1.6e 90KM K7M z LPG Ustawiałem luz zaworowy. na zajutrz pojawiła się sytuacja taka. Odpalam silnik na bezynie pracuje idealnie równo trzyma pod 1000 obr/min pochodzi trochę się rozgrzeje, ruszam, jedynka, toczy się, puszczam sprzęgło lekko wciskam gaz auto dostaje czkawki i robi tradycyjną żabkę. Wrzucam dwójkę i jak dodam więcej gazu jest okej ale jeśli znów dodam gazu delikatnie pod 2tys obr znów czkawka.... Gdy przy ruszaniu ruszę bardziej zrywnie jest wporządku nie dławi się nie skacze pracuje równo bez szarpnięć nie kopci. Gdy przerzuci się na gaz i chcę ruszyć z miejsca jest wszystko wporządku. Dzieje się tak tylko na benzynie.. DOdałem dodatek do benzyny być może za dużo go wlałem i zasysa nie wymieszany ze zbiornika. Przewody nowe świece nowe cewka okej. W sumie by mi to nie przeszkadzało ale boje się o rozrząd i poduchy silnika. Po dupie mocno dostają przy takich skokach. Sprzęgło pracuje poprawnie nie ma oporów zbytnio nie ślizga się. Myślałem, że to przez zamontowany stożek zamiast filta powietrza. ale to raczej na gazie by też się tak zachowywał. Ma ktoś pomysły ?

Edit... dziś wyskoczyła kontrolka check engine oraz zaczął kulać na wolnych nie przepalając całej mieszanki ... (sadza zostaje na moim chromowanym wydechu:( )

Do usunięcia. przyczyną była przetarta wiązka od MapSensora oraz pęknięty wąż na kolektorze ssącym.

Edytowane przez SQuter