Cmikus Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Znany jest Wam za pewne problem ze stukającą klapką recyrkulacji powietrza. Ja miałem taki sam problem i dziś go właśnie rozwiązałem oto opis jak to zrobić. Mam nadzieję że się komuś przyda. Przyda się WD40 i dobry zestaw kluczy z przedłużkami, kolega do pomocy i czteropak piwa. -Rozpoczynamy od demontażu wycieraczek(ściągamy osłony, odkręcamy, zdejmujemy) -Odkręcamy całe podszybie(dwie śrubki, ściągamy osłonę filtra kabinowego), odkręcamy plastik na obudowie filtra(2 torxy) -Odłączamy akumulator i go wyjmujemy -Następnie(patrz zdjęcia) Pierwsze zdjęcie na samym dole (niestety nie wiem czemu)potem proszę piąć się w górę krok po kroku. Później wszystko montujemy w kolejności odwrotnej. Powodzenia. Acha szacowany czas pracy ok 4h. uwaga: kolejność zdjęć odwrotna - czyli czytamy od dołu ;-) - bronius 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 brawo, podwieszam i jak chcesz można to do działu download wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Proszę bardzo jak można i to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Poradnik super. Meganka moze jednak zaskoczyć Was zupełnie inną konstrukcją obudowy filtra i klapki, mimo, że wersja też bez klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Niestety wszystko zależy od budowy puszki na filtr kabinowy :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaking Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 czy jak bym przeciol i zaizolował oczywiście ten kabel co zaznaczyłem biała strzałką to ustało by buczenie i klapanie?muszę cos z tym zrobić a na razie nie mogę nic innego zrobić.wiem ze to drastyczne rozwiązanie ale muszę coś z tym zrobić. nie moge dodac zdjecia ale tutaj mozecie zobaczyc o co mi chodzi http://zapodaj.net/60056415.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Nie przecinaj! wystarczy odłączyć silniczek i nie będzie klapka latać. Ale może się nieraz unieść od podmuchu powietrza. Szczerze wyjęcie pudła z kalpką to już najmniejsza i najmniej czasochłonna czynność wystarczy ją tylko czymś umocować i z głowy :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaking Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 no ale mam mały problem bo nie mam jak w obecnej chwili zdjąć wycieraczek i rozebrać to wszystko.a u mnie ten kabel co zaznaczyłem na fotce jest nie odlanczalny przy silniczku klapki a z drugiej strony tego kabla nie widzę co i jak odłączyć (brak dostępu) wiec może jakaś porada jak to szybko unieszkodliwić :)może rozciąć ta osłonkę kabli i jednak przeciąć kabelki ? :( nic sie nie stanie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 A jaki masz silnik ten co ja?jeśli tak to nawet jak odłączysz kabel lub przetniesz klapka może nadal pukać przy większym podmuchu powietrza lepiej poświęcić trochę czasu i zrobić to raz a dobrze :( Jak coś wyślij mi zdjęcie swojego podszybia na poczte [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki27 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 A ja mam ten sam problem w Scenicu z 99/00 z klima aut czy zna ktoś dobrego mechanika w woj pomorskim który by podjął się takiej naprawy lub wymiany. I czy to nie jest czasami zamiennik http://img.nokaut.pl/p/bf/86/bf86f24eb7dca...b747500x500.jpg ;-) [ Dodano: 2008-06-25, 10:01 ] A może ktoś Wie jak dostać się do tego silnika w scenicu 1,6 16v 99/00 - gdyż jak się go wyłączy to jest spokój????? A ja mam dosyć tego turkotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zomok Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Po wymontowaniu silniczka klapka samoczynnie opada. Czy wtedy znajduje się w pozycji obiegu otwartego ? tzn. powietrze bierze z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 jak by ktoś szukał zębatek to podczas poszukiwań czytnika laserowego w jednej firmie odnalazłem dział towarów mechanicznych a tam zębatki. może jakaś będzie pasować. http://www.huma.com.pl/mt.php?zmienna=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Do ew. przeróbek nada sie tylko 229 lub 437. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoODzjQ_13 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 świetny tutorial. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromirrr Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem meganki kombi z 1999 z dieslem i klimatyzacją i mam właśnie ten problem, który tu opisano (zreszta w kilku innych wątkach także). Problemem nie jest dla mnie dostanie się do tego silniczka bo mam mechanika, który to szybko i tani zrobi, ale sam silniczek tzn. jego wymiana. Napisałem do najbliższego ASO i odpowiedzieli: " Silniczek sterowania recyrkulacji klimatyzacji nie podlega naprawie w warunkach serwisowych. Istnieje możliwość zakupu tylko części nowej. Koszt samej części to 685 zł (w przypadku chęci zamówienia niezbędny nr VIN pojazdu w ceju jednoznacznej identyfikacji części)". Czy ktoś trafił może na zamiennik tego ustrojstwa za rozsądne pieniądze? Czy ktoś może zna numer katalogowy tej części gdyż jeszcze się do niej nie dobrałem i jeżdżę ze stukającą klapką. Może można sprowadzić tą część z zagranicy za mniejszą kasę. Nie od dziś wiadomo, że polskie serwisy zawyżają ceny częśći. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi