Konrad20 Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Witam posiadam Renault Megane Scenic z 1998r.1.6 8v+gaz 1gen. Od początku jak go mam falują mi obroty i są bardzo niskie (550,650) zdarza się, że zgaśnie i także świeci mi się kontrolka o awarii elektronicznej. Po wymianie filtra gazu w parowniku samochód ciężko odpala jak go zgaszę na gazie potem ma problem kręcę go z 30sekund na rozruszniku. Nie mam pomysłu co robić. Swiece są nowe (NGK). Oczywiście samochód jest odpalany na benzynie. I wszystkiego ma stan. Załączam zdjęcie tej kontrolki. Dodano: 24 maj 2014 - 19:46 Kolego Konrad20 po kropce i przecinku stosujemy spację!!! Poprawiłem. Po drugie użyj opcji szukaj bo "ekg" jest na forum ładnie opisane. Aston76 Edytowane 24 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 1 Generacja przy tym silnku jak to możliwe?! I – instalacja mieszalnikowa (podciśnieniowa lub nadciśnieniowa) bez regulacji składu.II – instalacja mieszalnikowa (podciśnieniowa lub nadciśnieniowa) z elektroniczną regulacją składu mieszanki. III – instalacja wielopunktowa, o ciągłym zasilaniu gazem w fazie lotnej. IV – instalacja wielopunktowa zasilania gazem w fazie lotnej, poprzez elektronicznie sterowane zawory (pot. wtryskiwacze). V – instalacja wtrysku sekwencyjnego gazu w fazie ciekłej. Na początek do sprawdzenia ciśnienie na cylindrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 hehe a to mało, mamy takich fachowców sprytnych. Tylko szkoda silnika, bo to naprawdę dobre motory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad20 Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 żadna kompresja ludzie nie piszcie mi głupot.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Konrad mnie takie coś wyskakiwało jak sobie tryb awaryjny wymuszałem "odpinałem wężyk od map sensora" Może u Ciebie tez coś takiego sie pojawiło. Sprawdź sobie czy wszystkie wtyczki są na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator1992 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Miałem to samo - banał. Sprawdź wężyk między kolektorem ssącym, a czujnikiem pociśnienia. W moim zrobiła się dziurka i dostawał lewe powietrze, a czujnik myślał że jest ciśnienie atmosferyczne w kolektorze i silnik głupiał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad20 Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 dzięki koledzy za radę a może jakieś fotki bo trochę nie kumam bazy :) ? bo może go nie mam nawet tego węża bo mam otwór w obudowie filtra średnicy 2mm z takim czopem i wydaje mi się że tam powinien być przewód a go niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator1992 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Z tego co widzę powinieneś mieć silnik K7M. Tak to wygląda w Megane I: Przewód między kolektorem a czujnikiem zakreślony, strzałkę olej - była już na zdjęciu. Tyle teorii że sonda lambda, silniczek krokowy, przepustnica i nie wiadomo co jeszcze, a wystarczyło jeden wężyk wymienić. Na jałowym trząsł jak ikarus, lubił gasnąć od tak albo zaraz po wysprzęgleniu i po rozruchu silnika świeciła się kontrolka usterki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad20 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 obroty teraz mi przestały falować ale są bardzoo niskie i jak przekroczę gdzieś 4tyś obrotów to załącza się jak wyżej ta kontrolka.Wielkie dzięki za pomoc. Dodano: 26 maj 2014 - 12:00 ten przewód jest calutki ,może przyczyna leży w pompie paliwa co sądzicie ? .Gdzie ona w ogóle się znajduje ?macie jakieś zdjęcia bo niby pod fotelami z tyłu ale tam schowki mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi