piasq Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Scenic to też Megane prawie że więc tutaj postanowiłem skierować mój problem. Mam nadzieję, że uda Wam się mi pomóc. Wczoraj próbowałem wgrać język angielski do nawigacji (rocznik 2005). Do tej pory był francuski i niemiecki. Działałem na języku niemieckim, więc zgodnie z instrukcją po włożeniu płyty językowej i wybraniu zewnętrznego źródła języków wybrałem angielski, po czym kazałem go nadpisać na francuskim. No i "Laden", wszystko ładnie, nagle wyświetlacz zgasł no i ciemno. Nie wiedziałem co się dzieje i w zasadzie nigdzie nie wyczytałem, że komp się resetuje po programowaniu czy coś i po ok 2 minutach zacząłem kombinować. No i na tym w zasadzie koniec. Nawigacja rusza po odpaleniu zapłonu, ale nie wyświetla się, tylko przyciski od nawi mrugają. Myślę, że to może być jakiś komunikat błędu, albo coś. Płyta w czytniku nie chciała w ogóle wyjść ale po paru kombinacjach została wyciągnięta. Myślę, że nawi do końca nie zassała języka i ma teraz błąd, lecz jak to mogę cofnąć? Naprawić? Czy da się zresetować nawi do pierwotnego stanu? Dzięki z góry i pozdrawiam serdecznie. Ł. Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpaw Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Witam, a to chyba masz problem, ja już mam to za sobą i wymianę Carminata na nowy. Okazuje się że przerwanie instalacji jakiegokolwiek oprogramowania w Carminacie uszkadza je w taki sposób, że praktycznie Carminat jest do wyrzucenia. A jedyne co funkcjonuje to podświetlenie klawiszy i możliwość wyjącia lub włożenia płyty cd. Zanim się dowiedziałem o tym Carminat trafił do serwisu elektronicznego, który jako jedyny w Plsce naprawia dla wszystkich dealerów takie cudeńka. Naprawa jest ekonomicznie nie uzasadniona. Pozdrawiam tpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasq Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 A ile taka naprawa może kosztować ?? Pozdrawiam PiasQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpaw Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Samo wylutowanie i wlutowanie mikoprocesora od navi kosztuje 800 zł a i tak oni zlecają to firmie zewętrznej bo nie mają sprzetu. Plus oczywiście koszt mikroprocesora (dla mnie nie znany). Podjedź do serwisu nie ci to sprawdzą, ale u mnie nic nie działało i każdy proponoał mi wysyłkę do Gdyni do tego gościa, który naprawia takie navi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aspireskala Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Ten sam problem dotyczył i mnie, bo ktos zamiescił na rapidshare http://rapidshare.com/files/47198441/Carmi..._20Language.nrg rzekomo dobra plyte z najswiezszym softem, niestety po wlozeniu plyty do czytnika Carminat umarl i nie bylo wyjscia jak wymienic czytnik. pomog mi w tym bardzo sympatyczny Pan Leszek z Poznania, ktory jak mozna bylo zauwazyc widzial co robi i elektronika w samochodach Renault nie jest mu obca. Co prawda nie byla to tania operacja bo kosztowal 750 zl, ale moj Carminat zmowu zyje, a Pan Leszek :) zrobil mi diagnostyke samochodu i dorzucil najnowsza mape w cenie. A z tego co sie dowiadywalem to pracownia elektroniczna Renault Polska w Gdyni nie podejmuje sie naprawy czytnika i wymiany procesora, wiec nie wiem skad te informacje. Pozdrawiam Aspireskala Wspomniany adres email nie należy do Pana Leszka z Poznania, tylko do mnie, czyli admina :( - Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dstorm Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 [CIACH!!!] dziękuję bardzo za pozytywną opinię na mój temat :). Miło czasami przeczytać coś takiego. Z tego co ja wiem też żaden warsztat się nie podejmuje naprawy takich czytników. Ten w gdyni który naprawia elektronikę dla Renault też. nie. I proszę się nie dać wyprowadzic na manowce serwisowi który będzie twierdził, że padł ekran. (bo często tak diagnozują). Nie widziałem jeszcze padniętego ekranu a tym bardziej nie po nieudanej operacji zmiany języka. A nowy w ASO to koszt ok. 6 tys pln. Ale jesli kogoś spotkała ta przykra niespodzianka przy zmianie języka to mam jeszcze parę takich czytników. Oczywiście sprawnych. mój email [email protected] lub gg:1850933 :( lub tel. 601 596 628 [nie cytujemy całości posta pod którym bezpośrednio odpowiadamy :)] -Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi