Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z opuszczaniem szyby pasażera.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie. To mój pierwszy temat i zarazem pierwszy post na tym forum. Do rzeczy.

Niedawno zakupiłem Megane I 96r 1.6 8v. Poprzedni właściciel coś mieszał z kablami głośnikowymi w drzwiach przednich i najwyraźniej powstał problem taki:

Otwierając szybe pasażera, od strony pasażera... wszystko działa normalnie...podnoszenie i opuszczanie, zaś gdy chcę otworzyć szybę pasażera guzikiem od strony kierowcy... lipa, nie trybi, nie cyka nic... a najciekawsze jest to że podnoszenie tej szyby guzikiem od strony kierowcy działa normalnie, wredny małpiszon nie chce tylko opuszczać. Pytanie jest następujące: Gdzie tkwi problem? Czy możliwe że opuszczanie tej szyby nie działa bo został uszkodzony jakiś kabel? czy poprostu przełącznik wypadałoby rozebrać przeczyścić itd? Na chłopski rozum... gdyby coś było nie tak z (wiązką?) nie działałoby zarówno opuszczanie jak i podnoszenie... a nie samo opuszczanie (?)

Edit:

Nadmienie tylko że kabel głośnikowy (dość gruby) został przepuszczony wiązką w tej gumie między karoserią a drzwiami poprzez kostke.

Edytowane przez PtasiorEG

U mnie podobnie zachowywał się przełącznik - wina samego przełącznika, może spróbuj go wyjąć, przeczyścić styki. W rozwiązaniu problemu pomogła podmianka na inny (koszt do 20 zł na szrocie lub alledrogo - uważaj tylko na numery seryjne przełącznika bo różni się od tego do sterowania szybą kierowcy) - wcześniej co prawda próbowałem go jeszcze reanimować, lecz na nie wiele się to zdało ;)