Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zakup wzmacniacza prośba o pomoc przy wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Mam mały dylemat ze znalezieniem wzmacniacza otóż poszukuje dobrego ( za rozsądną cenę ) wzmacniacza w granicach 300zł... Chce go podłączyć po 4 głośniki. Proszę o rade jaki wzmacniacz wybrać aby głośniki ładnie chodziły i pomimo braku " Tuby" bas był wyraźny i czysty.

Znalazłem oferty takich firm jak blaupunkt czy magnat za tą cenę lecz niewiem czy warto.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Rabcio

• 8 miesięcy temu...

Ja chciałbym ponowić pytanie kolegi.

Jaki 4 kanałowy wzmacniacz w okolicach 300zł byście polecili?

Mam zamiar wygłuszyć drzwi przednie w których chwilowo mam jakieś 16tki Mac Audio które prawdopodbnie wymienie ale to się jeszcze zobaczy. Z tyłu mam 13tki magnata i chciałbym ten zestaw dodatkowo wzmocnić wzmacniaczem by zestaw dostał "kopa".

I tak się tu od razu zapytam myślicie, że wsadzenie jakis basowych głośników w przód ma sens? np http://allegro.pl/item464638728_magnat_car..._hurt_k_ce.html Nie wiem czy chce zagracać bagażnik skrzynia basową ale jeżeli głośniki basowe w przodzie to słabe rozwiązanie to już poświęce ten bagażnik.

Witam w temacie

Chciałbym wspomóc kolegów w temacie i uswiadomić pewne kwestie.

Pytając o wzmacniacz w cenie 300 PLN z jakimi realznymi wydatkami się liczycie ???

Nie jest tak ze mamy radio i głośniki a jak dołożymy wzmacniacz nagle zacznie super grac

Kolejnośc jest zdecydowanie inna a wiem troszke na ten temat i chętnie udostepnie do odsłuchu moje auto a jest to 3 w którym CarAudio budowałem sam metodą prób i błędów.

Teraz zacznijmy od głosnikow i już tu trzeba zdecydować czy maja grac pod radiem czy pod wzmacniaczem

Później wytłumienie dzrwi pożadne

Dopiero dalej inwestycja we wzmacniacz.

Ale zabierajac sie za wzmacniacz nie liczmy zakupu za 300 PLN bo prawie drugie tyle trzeba dołozyć do kabli

Bo pamietajmy że sa to metry kabli głosnikowych

metry kabla zasilającego

dodatkowo bezpiecznik z dobra obudowa

Car Audio w aucie jest bardzo złożonym systemem i nie jest tak ze mamy wolne 300 to dokładamy wzmacniacz. Nie przyniesie to pozytywnego efektu ;-(

W razie pytan zapraszam

Zdaje sobie sprawę, że dołożenie wzmacniacza to nie jest prosta sprawa. Widziałem, że są markowe wzmacniacze w okolicach 300zł (np Blaupunkt, Magnat) i taki by mi chyba wystarczył. No i niestety liczę się z dodatkowymi kosztami typu kable, poszperam w internecie bo muszę wiedzieć co jest potrzebne jak to samemu złożyć no i ile to wyjdzie.

Ogólnie to mam:

- Radio BLAUPUNKT Melbourne SD27 (4x18wat RMS)

- Głośniki przednie 16,5cm Mac Audio MP 16.2 (2 drożne 60RMSów mocy) które były jak kupiłem auto i rozważam wymianę na lepsze np te basowe magnaty do których dałem link wyżej może coś ciut lepszego ale bez przesady.

- Głośniki tylnie 13cm Magnat Ultra S 132 (2 drożne 45RMSów mocy)

- I standardowe głośniki wysokotonowe.

No i pierw zamierzam wygłuszyć drzwi tylko z czasem kiepsko i jak ten efekt mnie jeszcze nie będzie zadowalał będę myślał nad kupnem wzmacniacza. Tak jak pisałem dodatkowo zastanawiam się czy w przód ma sens wsadzać basowe głośniki czy dać normalne i zmniejszać pojemność bagażnika skrzynią. Muszę ułożyć jakąś sensowną koncepcje i oszacować koszty stąd moje posty.

a tak wogóle piszesz o nowych wzmacniaczach czy używkach ???

polecam sie dobrze rozejrzeć za pożadnymi używkami

ja w granicach 400 kupiłem 5 kanałówke która stanowi odpowiednik nowego sprzetu sporo powyżej 1000 PLN

a tak pozatym kwestia jaki sygnał da twoj blaupunkt na wzmacniacz

miałem Blaupunkta przez chwile jako jedno z pierwszych radyjek i dobrze grał ale na serii

później były

kultowy Clarion 9375 Delfinki

Kenwood 9090

teraz mam

Clarion DRX960RZ deck

Skłaniam się raczej ku nowemu wzmacniaczowi. Lubie mieć gwarancje tyle razy się w wielu produktach mi przydała. No ale jak by się dobrą używkę udało w naprawdę dobrej cenie wyrwać pewnie bym nie pogardził.

Więc jeśli chodzi o propozycje wzmacniaczy to proszę mówić o nowych.

Car Audio w aucie jest bardzo złożonym systemem i nie jest tak ze mamy wolne 300 to dokładamy wzmacniacz. Nie przyniesie to pozytywnego efektu ;-(

No nie zgodze się z koleżanką. Jeżeli ktoś ma ochote szybko i łatwo poprawić jakość dzwięku w aucie to ciągniemy do bagażnika zasilanie 2x4/8 + porządne sterowanie, do bagażnika wkładamy wzmacniacz i dwie duże średnice i jesteśmy na innej planecie.

Rzecz w tym że apetyt rośnie w miarę "słuchania" (<ok>) i przy następnym aucie chcemy jeszcze lepiej i jeszcze lepiej. Ale na początek od tego się zaczyna - nie tak było w pierwszym aucie koleżanko? :)

pozdrawiam

Cięcie

acha

i to za te 300 PLN co mamy do wydania <ok>

oczywiście jest to prosta metoda która podałeś, ale mało skuteczna i niewiele ma wspólnego z polepszaniem sceny w aucie, a co najwyżej daje więcej dudnienia :)

tak więc zastanówmy sie co chcemy osiągnąć

a te dwie duże średnice jak obrazowo napisałeś to w czym mają grać??? bagażnik ma robi za pudło rezonansowe czy w kartony po kozakach :roll:

Ja zalecę poczytanie regulaminu forum. Poczytaj co i jak się cytuje, całość nie zaszkodzi ;-) . - Prezes

i to za te 300 PLN co mamy do wydania <ok>

Tak wiem, tyle to ty wydajesz na waciki :-P, ale skoro nie zrozumiałaś to wyjasnie: Nie 300zł to kwota na sam wzmacniacz, kolega już napisał że liczy sie z dodatkowymi kosztami okablowania.

a co najwyżej daje więcej dudnienia :)

No tak zapomniałem że po samodzielnym zainstalowaniu car audio w 3 autach jesteś specem z najwyższej półki. Zwracam Ci jednak uwage że kolega nie prosi o rozwiązanie na najbliższe zawody CAR AUDIO tylko o sensownie ekonomiczną poprawę jakości dźwięku w aucie :)

pozdrawiam

a ja własnie próbuje Ci wyjasnic że nie ma sensu pakowac posiadanych 300 PLN plus jakies 150 na dodatkowe koszta we wzmacniacz

o sprzecie do zawodów Car Audio nikt nie pisze, bo to sa dopiero abstrakcyjne koszta

mnie chodzi tylko by uswiadomić pewne kwestie i ustrzec innych przed błedami które sa notorycznie popełniane

powiem wprost jesli ktoś myśli o wzmacniaczy to by mialo to sens jakikolwiek jakościowy to trzeba sie liczyc z kosztami

wzmacniacz - 300 PLN w załozeniu

okablowanie i zabezpieczenie - 200 PLN

glosniki przód - 300 - 400 PLN

głośniki tył lub Sub kolejne 300 - 400 PLN

kable głosnikowe - 100 PLN

wiec jak widac uzbierała się sumka dobrze powyżej 1000 PLN a pytanie czy radio daje nam dziwięk wlasciwy

ja nie chce nikomu tłumaczyć ale dla zobrazowania to ZAŁOŻENIE samego wzmacniacza Audio to tak jakbys załozył TURBO do silnika bez odprężenia go, bez dostarczenia dodatkowego paliwa, bez wzmocnienia hamulcy i zawieszenia itd....

to półsrodki, które nie przynosza wymaganego efektu tylko z braku kompleksowości, po co kolega ma wydac 300 PLN czy 500 PLN a później byc zły że to mały efekt albo ze teraz musi wydac kolejne 500 czy 700

chce go na to przygotowac <ok>

acha i jeszcze jedno, jesli jaknapisane zostalo wyżej

sensownie ekonomiczną poprawę jakości dźwięku w aucie

proponuję kupic za 300 wmiare dobry zestaw odseparowany i wygłuszeć drzwi pożadnie a wtedy juz bedzie dużo lepiej i ciekawjej gralo

Pozdrawiam

sensownie ekonomiczną poprawę jakości dźwięku w aucie

jesli chodzi o wzmacniacz to taka nie istnieje.

proponuję kupic za 300 wmiare dobry zestaw odseparowany i wygłuszeć drzwi pożadnie a wtedy juz bedzie dużo lepiej i ciekawjej gralo

tyle ze za 300 drzwi sie nie wygluszy, ale fakt jest to jedyne sensowne rozwiazanie.

Nie wiem czy wy czytacie wszystko co pisze. Napisałem, że mam w planach wygłuszenie drzwi prawda? I jak za 300zł nie wygłusze? Taśma dekarska + blachogum to nie są aż takie wielkie koszta znowu, a wszystko zrobię sam wiec to się da. Nie będzie to profesionalne wygłuszenie ale tak jak czytałem po forach daje rade.

I dlaczego jak ja piszę, że chce pomocy w szukanie wzmacniacza za ok 300zł jest kilka już postów i żaden na temat? Ciągle polecacie z uporem maniaka by wygłuszyć drzwi, nie myślicie o tym, że każdy wie co chce w swoim aucie zrobić? Ja bez tego nie widzę sensu budowania "Car Audio"i nie polecajcie mi tego co chwilę.

I niby co taki wzmacniacz za 300zł nic mi nie da? Ewusiek daj spokój co ty chcesz, żebym ewentualnie subwofer podłączył pod radio a tylnie głośniki zmostkował z przednimi by na radiu grało? Sam jeszcze nie wiem czy chce basy z 16cm głośników które ewentualnie zastąpiły by te przednie co teraz mam czy wstawię w przód głośniki średniotonowe a granie basu pozostawię subwooferowi. Wiem, że chce tanim kosztem podnieść moc głośników, ale nie chodzi tu o to by każdy mnie słyszał bo dresik, zimny łokieć, spuszczona szyby i łubudubu to nie moje założenie. Tylko chce w dobrej jakości słuchać głośno muzyki bo tak lubię.

Kfadratowy napisałem, że wzmacniacz ma być 4 kanałowy i wydaję mi się, że z każdym wzmacniaczem głośniki zagrają mocniej to skupmy się na jakości. Tylko teraz mi nie pisz, że jak chce jakości to mam wydać 333333333333333zł.

Sumując chce w miarę tanio uzyskać większą moc zestawu audio który mam w aucie nie tracąc na jakości dźwięku która mnie zadowala, a jeżeli ewentualnie miało by grać jeszcze ładniej to bardzo dobrze.