Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem ze strzlaniem w filtr powietrza.(LPG)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych.

Posiadam Megane 1.6 96r. w gazie. Mój problem jest taki, że autko od jakiegoś czasu wali w filtr powietrza, jadąc na gazie, strzały zazwyczaj pojawiają się w chwili ruszania wraz z nimi pojawia się delikatnę szarpnięcie i auto praktycznie staje, a czasem strzał jest na tyle mocny, że auto gaśnie. I tak... cewki były wymieniane z jakieś 8 miesięcy temu, świece wymiane były z 4 miesiące temu, po wymianie świec problem jakby ustał ale teraz znów się pojawił. W związku z czym zacząłem badac dalej i zauwazyłem pęknięcie w rurze dolotowej, zalepiłem je więc czasowo ( bo koszt nowej jest duży) dopóki nie wymyślę lepszego rozwiązania, mimo to auto dalej strzela. Przy demontażu i naprawie tego pęknięcia zauważyłem w rurce jakiś wlot pusty, do którego nie było nic podpiętę, więc wszedłem na allegro i zacząłem przeglądać foty i trafiłem na jedną w której widać, ze jest tam wpięty chyba jakiś czujnik?

cięcie

U mnie go nie ma więc, pewnie jakimś cudem wyleciał. Co to za czujnik jest? I czy jego brak może powodować te strzały? Oczywiście zakładając, że to zalepione pęknięcie jest szczelne.

lapka2.gif

Regulamin dodawania zdjęć

P_r_z_e_m_o

Zmniejszyłem przerwe między świecami do 0,8. I same świece mają nalot lekko brązowy-rudawy, co świadczy o tym, że spalanie jest raczej dobre. Natomiast co do kabli to raczej nadają sie do wymiany tak na gołe oko, czy są jakieś przebicia to sprawdzę nocą jeszcze. Jednak póki co przejechałem się w odrębie własnego miasta i nie strzelało, jutro jadę w dłuższą trasę to zobaczę jak się zachowuje.

W każdym razie dzięki za pomoc i podsunięcie paru pomysłów Panowie.