jonjak Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Witam! Ustawiał ktos samodzielnie w komputerze gazu??Zrobiłem sobie Interfejs do mojej instalacji i chciałbym sobie ustawic i poprobowac roznych ustawien bo gazownicy u mnie w miescie nie potrafia mi ustawic aby było prawidłowo.Posiadam Renault Megane silnik 1.6 8V na zwykłej instalce( mikser w rurze dopływu powietrza) z komputerem gazu BINGO S. Jesli ktoś ma w swoim samochodzie dobrze ustawiony gaz to prosiłbym o plik z ustawieniami lub poprostu spisac je.Jesli ktos nie ma programu i kabelka w domu to jesli moze to mozna poprosic gazownika o zapisanie i przeniesc na dyskietce lub pen drive. Schemat kabelka i program moge przesłac na e mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Schemat kabelka i interfejsu mozna znaleźć w sieci w minutę. Jast na elektroda.pl jak i innych serwisach. W zasadzie interfejsy sa identyczna dla wszystkich instalacji, róznią się tylko wtyczki. Program mozna pobrać darmowo ze strony producenta, czyli KME. Nie mozna zgrać sobie gotowych ustawień i przenieść do swojej centralki LPG. To absurd. Wystarczy, ze masz zastosowany inny mixer lub inaczej ustawiony reduktor. Pozmieniać mozna sobie zawsze. Zanim coś zrobisz, zapisz sobie jednak poprzednią wartość danego porametru. Jest kilka zasad, którymie trzeba sie kierować. Na szczęście mogę juz je powoli zapominać. Napisz co działa nieprawidłowo, to chociaż podpowiem czego sie imać w tych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 11 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 to w takim razie tak:przy wyrzucaniu na luz skaczace obroty(zaczeło sie po regulacji u gazownika wczesniej ok) co probowac regulowac i w jakim zakresie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 Osobiście spróbowałbym pobawić sie funkcja Cut OFF. Po puszczeniu gazu, silniczek krokowy ustawiałby sie zawsze w jednakowej pozycji (dobranej doświadczalnie) i od niej zaczynałaby się regulacja. Druga sprawa to zmniejszenie prędkości działania silniczka krokowego, aby dać szansę regulacji samemu reduktorowi. Kolejna sprawa, to o ile zmienia sie polozenie tłoczka silniczka krokowego po przejściu z obrotów jałowych do np. 3tys obr. Im mniej, tym lepiej. Podstawą poprawnego działania jest wyregulowanie deduktora. Cała ta elektronika, poprzez silniczek krokowy ma za zadanie tylko lekko wspomagać jego działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 12 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 Włączyłem juz funkcje Cut OFF jeednak bez rezultatu a reszte sprawdze przy najblizszej okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 Zależy jeszcze jake ustawienie silniczka krokowego dałeś przy tym Cut Offie i do jakich obrotów ta funkcja ma działać. Niemniej to takie troche obejście problemu. Jak nie zadziała to nie zajmuj sie ta funkcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 12 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 ustawiłem 1400 i wzbogacanie 20 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Do wszystkiego będziesz musiał dochodzić doświadczalnie. Napisz ile kroków róznicy jest na silniczku pomiędzy obrotami jałowymi a 3tyś.obr/min. Moze tu lezy problem. Tu - czyli ustawienie reduktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 juz znalazłem przyczyne a raczej majster z komputerem.Podłączyl sie pod Megi i okazalo sie ze jest uszkodzony czujnik połozenia przepustnicy.a z reszta ustawien niestety tylko doswiadczalnie trzeba pomyslec.Dzieki LEWY za pomoc i sorki za zawracanie głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi