tomasz111 Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam posiadaczy Meganek. W marcu planuję zakup Megi, mam na ten cel przeznaczone 12000 PLN, myślę konkretnie o modelu Megane I phI silinik 1,6. Zamierzam korzystać gazu i prosiłbym o rozwianie kilku moich wątpliwości: 1. Zacznijmy od tego, że czytając posty w dziale LPG poprostu przestraszyłem się gazu... większość postów dotyczy przeróżnych problemów z gazem... czy to rzeczywiście jest tak, że zakładając gaz zmuszony będę do ciągłych regulacji, borykania się z "szarpaniem" itp, jak to jest opisywane w wielu postach?? Ja chcę (jak każdy chyba) cieszyć się poprostu z jazdy. 2. Jak radzicie? czy kupić od razu auto z zamontowanym gazem za cenę do 12000 czy lepiej kupić taniej auto bez gazu (powiedzmy w granicach 10000 za samochód) i za pozostałe 2000 założyć nowy gaz? (kwoty oczywiście "plus minus")Co będzie korzystniejsze? Pozdrawiam i będę wdzięczny za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Za 2 tyś dobrego gazu nie włożysz(dolicz coś około 1,5zł). Lepiej poszukać autka na benzynie bo może to oznaczać ze jest mniej wyeksploatowane. Jeżeli myślisz o ph1 to weź pod uwagę też diesla i będziesz miał większą ekonomię jazdy a na pewno w tej cenie kupisz. co prawda na rynku wtórnym diesla jest trudniej kupić w dobrym stanie ale trzeba szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 tomasz111, za 2500 w Brzegu założysz już sekwencyjną instalacje do swojej megane lepiej bez gazidła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hydraulikbp Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Ja kupiłem swoja Megankez instalacja lpg i nie nazekam, dodam ze autko kupiłem od znajomego wiec wiem co z nia było i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz111 Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Robak czy masz na mysli ten Brzeg na opolszyźne (czyli) koło mnie? Czy może jakiś inny Brzeg z wielkopolskiego, bo widzę, że stamtąd jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 tomasz111, ja myślę o brzegu 34 km od twojej wichurki ale w nysie masz taniej zależy co sobie wybierzesz ja polecam Staga300 ale wiem że koleś ma tańsze Nysa Salachna Auto ul. Bolesława Śmiałego 3 tel. 077 433 89 33, 0501 397 133 STAG-300 - 2450 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 ja bym wolal na Twoim miejsu kupic bez gazu i gaz sam zakładac przynajmniej bedziesz wiedział co masz kiedy zakladane .A z tego co wiem to megi w silniku 1.6 swietnie spisuje sie na sekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 a ja bym kupił zagazowany zwykłą instalacją :-P np. polski stag2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz111 Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 nagabicz dlaczego akurat tak byś wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 bo taki mam (chyba) :) i nigdy nic sie nie działo a to już będzie jakieś 6 lat. Nie trzeba grzać silnika by przełączyć na gaz, nawet zimą. Odpalasz, przełączasz i jedziesz, dynamika taka jak na benzynie i spalanie w trasie nawet 6.5l zaraz się posypią posty na nie :) ale zanim ktoś napiszę coś niemądrego zastrzegam że wyraziłem tylko swoją opinie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz111 Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 nagabicz napisałeś "zwykłą instalację np polski stag200", czy mam przez to rozumieć że skoro stag200 jest zwykły to stag300 jest sekwencyjny? na temat spraw silnikowych jestem raczej zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 ja też zielony ale coś takiego widziałem gdzieś pod maską ;-) nie wiem czy stag2 to stag 200 i czy stag300 to sekwencja :) warte uwagi jest tylko to ze gdybyś znalazł ładną megi z taką instalacją to poręczam jej świetne działanie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Ręce opadają. Stag 2L - namiastka IIgen, StagXL, 50, 100 - instalacje IIgen (z różnymi funkcjami dodatkowymi), Stag 200, 300 - instalacje sekwencyjne czyli IVgen. (300 przystosowana do wtryskiwaczy 1ohm). Ja kupiłem Meganke z LPG. Dopiero po moim dopieszczeniu (czyt. założeniu Staga200) jest cacy i bezproblemowo. Przyszedł jednak czas sie rozstać :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
888EX888 Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 kupiłem meganke w benzynie i zagazowałem ja za 2,5tys(stag300) nie mam z nią żadnych problemów myślę ze jak zainwestujesz w sekwencje to będziesz zadowolony no pozostaje jeszcze kwestia gaziarzy czy nie spaprzą roboty. jeśli znasz zakład gdzie ci założą po dobrej cenie sekwencje i zakład ma dobra reputacje to kup benzynę i sam załóż lpg będziesz miał gwarancje i pewność ze instalacja jest nie wyjerzdzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 "ręce opadają" jakoś nie qmam tego... mam co mam i żadna sekwencja nie ma polotu :( a jeśli mieszkasz w wlkp to u mojego wuja zrobią to za 1.400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi