osiemmx Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Witam. Zima się zbliża :) a ja zauważyłem że mam inne napięcie na akumulatorze a inne w instalacji (np. w zapalniczce), oczywiście mówimy o sytuacji z pracującym silnikiem. Zawsze byłem przekonany że mam niedoładowany akumulator a może się okazać że mam non-stop przeładowany, ponieważ to niższe napięcie jest również podawane na alternator jako napięcie odniesienia i w rezultacie alternator podaje napięcie wyższe niż faktycznie jest potrzebne. Na razie rozebrałem tylko skrzynkę w komorze silnika (tę "imitującą" akumulator) ale tam jest czysto, gdzie dalej szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nie rozumiem. Masz na myśli, że w czasie pracy silnika masz podwyższone napięcie niż na wyłączonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Akumulator w stanie spoczynku ma około 12,5V. Przy pracującym silniku napięcie może być w granicach 13,8-14,4V. Przy większym napięciu (przy pracującym silniku) wygotujesz akumulator, przy mniejszym zasiarczysz go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi