look Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 witam, jak w temacie, szukałem ale nie znalazłem więc piszę czy ktoś się orientuje gdzie znajdują się oryginalne zwrotnice głośników w megi I ph II ? podejrzewam, że pewnie trzeba zdjąć górę deski rozdzielczej, no ale to tylko podejrzenia, a zabierając się za wymianę głośników wolałbym wiedzieć na pewno coby na tym zimnie nie szukać. pozdrowienia i z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 zwrotnice? w fabryczne instalacji radiowej? niegdy ich nie znajdziesz :( ... bo ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 o kutwa znaczy że wysokotonowe od niskotonowych nie są w żaden sposób rozdzielone...cholera niezły zonk, no dobra to pytanie z innej beczki w którym miejscu łączy się instalacja wysoko i niskotonowych, cobym se tam założył zwrotnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 look, Wysokotonowe są zabezpieczone jedynie kondensatorem alo i aż kondensatorem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 jak mi robili w zakładzie car audio instalację to daszek deski i dolne plastiki rozbierali, ale dokładnie gdzie to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Robak, nie no oki, właściwie to i tak chcę je wywalić bo już kupiłem komplecik ze zwrotnicami, więc właściwie to jedynie potrzebuję się dowiedzieć w którym miejscu się rozchodzi przewód od radia na wysoko i niskotonowe, bo po prostu tam założę zwrotnicę i po zawodach. Przynajmniej tak sobie kombinuje, bo nie ma to aż takiej mocy żeby zmieniać oryginalne przewody na takie o większej średnicy, a cała wymiana spowodowana jest tym, że oryginalne głośniki chyba się skończyły bo trzeszczą jak za dużo basów jest. bronius, tak jakoś podejrzewałem, że górę deski trzeba demontować, ale te plastiki to już mnie zmartwiły, bo wychodzi na to, że będę musiał poczekać aż się cieplej zrobi...chociaż na pocieszenie to i tak jest to, że zdecydowanie łatwiej się to wszystko demontuje w megi niż np. w clio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 look, góra deski to są dwie śrubki i zdjęte podobnie dół deski pod kolumną kierownicy (2 czy 3 torxy) jeżeli chodzi o rozbieranie deski to meganki są jednym z prostszych aut do tego zadania ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 skoro mówisz, że dół deski to tylko 2 czy tam 3 torxy...hmmm no to pikuś w takim razie. W sumie to właśnie mnie naszło, że niby nie muszę zakładać zwrotnic, no ale skoro już są to szkoda nie założyć, bo jednak wrażenia dzwiękowe ze zwrotnicami lepsze niż bez, żeby się tylko szybko cieplej zrobiło, bo zaczyna mnie dobijać to charczenie basów...heh w każdym razie dzięki za pomoc, info i dobre mobilizujące słowo :( :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 przy zwykłym radyjku i przeciętnych głośnikach nie odczujesz, że masz zwrotnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
look Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 radio to clarion (nie pamiętam modelu) coś koło 55W, a głośniki to helixy dark blue (coś tam, coś tam), podobno jak się do tego zestawu założy zwrotnice to już słychać, ale szczerze mówiąc mało się znam na audio a samochodzie...bardziej na domowym :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Ja też się zabieram do zmiany głośników. Na razie wożę je w bagażniku. Zakupiłem sobie ten zestaw: http://www.monacor.pl/catalogue-product.ph...amp;SubKtg=1039 W przypadku tego zestawiku zdecydowanie słychać różnicę ze zwrotnicami, tym bardziej, że jest na nich regulacja natężenia tweeterów. P.S. Gdyby ktoś reflektował na sprzęt marki Carpower - zapraszam. Ceny dla forumowiczów niższe... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi