Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Po wymianie maglownicy ciężko obraca się kierownica i popiskuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Megi I Ph1 1,4 V8 '96r. ze wspomaganiem kierownicy.

Po demontażu maglownicy, jej regeneracji (działała ok ale zaczęła puszczać olej) + wymiana 1 drążka i 2 końcówek, po ponownym montażu maglownicy okazało się, że kierownica bardzo ciężko chodzi i w czasie kręcenia popiskuje. Kierownica po skręcie nie wraca w ogóle do normalnej pozycji. Coś jakby ją trzymało czy blokowało i trzeba użyć tej samej siły aby wyprostować z powrotem koła. W dodatku pojawiły się te piski. Dźwięk powstaje tylko w czasie obrotu kierownicy. To nie jest wycie pompy tylko jakby taki metaliczny pisk wydobywający się z okolic kolumny.

Regenerację robiłem w jednej firmie a sam montaż/demontaż robił mój mechanik, który zaskoczony jest efektem końcowym i twierdzi, że nie potrafi wyjaśnić problemu bo zrobił wszystko jak trzeba.

Oczywiście wcześniej kierownica pracowała cichutko, leciutko, mięciutko i za każdym razem "prostowała się" sama po zakręcie w czasie jazdy.

Macie może jakieś pomysły? Zapewne jakiś błąd przy montażu tylko jaki?

Mechanik trochę walczył z demontażem drążków (m.in. aby założyć gumową osłonę). Podobno bardzo się zapiekły. Ostatecznie wymienił jeden i 2 końcówki. Czy wtedy używając siły mógł np. uszkodzić maglownicę lub coś innego?

Edytowane przez aston76

U mnie w innym samochodzie miałem takie same objawy, okazało się dość szybko, że puścił przewód wysokiego ciśnienia od wspomagania i cały olej wyciekł. Jak go tylko dolałem, wszystko wróciło do normy. Nie chcę zadawać głupiego pytania, ale czy uzupełniliście olej? ;)

Dodam tylko, że u mnie jazda z tymi objawami przez 20 minut spowodowała uszkodzenie maglownicy.

Edytowane przez Michal_C

Olej oczywiście był wlany. Mechanik twierdzi, że weszły mu 2 litry. Dziś rano zadzwonił i powiedział, że już jest OK, że cyt. "Musiałem poluzować pod krzyżakiem żeby się dobrze ułożyło". Ma to jakiś sens czy raczej jakaś ściema? Autko dopiero za dwa dni będę mógł odebrać i wtedy będę wiedział czy wszystko działa prawidłowo.

Edytowane przez aston76

No więc odebrałem wczoraj autko. Kierownica już nie piszczy i chodzi wyraźnie lżej ale mam wrażenie, że jeszcze nie tak lekko jak przed naprawą. Jakby coś ją jeszcze trochę trzymało. W dodatku teraz auto ściąga w prawo. Po regeneracji maglownicy i wymianie drążka i 2 końcówek mechanik robił zbieżność u diagnosty a przynajmniej tak twierdzi bo skasował mnie dodatkowo za tę usługę. Przed naprawą autko ściągało w prawo bardzo minimalnie i po cichu liczyłem, że teraz problem zupełnie zniknie a jest jeszcze gorzej. Źle ustawiona zbieżność czy może być jeszcze coś innego? A może fakt, jak twierdzi mechanik cyt.: "Musiałem poluzować pod krzyżakiem żeby się dobrze ułożyło" po wszystkim, powinien jeszcze raz pojechać na ustawienie zbieżności?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!