Arturo Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Cześć Kupiłem w styczniu Megi 1,9 dci z 2004 r (auto bardzo fajne). Mam pytanie - generalnie większość różnych serwisów podaje, że są to siliniki 120 KM (88 KW). Spotkałem sie jednak z informacjami o mocach 116 KM (85 KW) - właśnie ja mam tak zapisane w dowodzie. jak to jest z tymi silnikami i ich parametrami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 moc silnika zalezy od oprogramowania kompa. Podobnie jest z dci 1,5 , chyba do końca roku 2005 miały 80 koni , a od 2006 już 85 , ten sam motor. Chyb jest to związane ze spełnianiem norm Euro-cośtam , od 2006 roku auta mają filtry cząstek stałych , co wiąże się ze spadkiem mocy , więc silniki muszą być mocneiejsze , tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiael Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Ja mam 1.5dci z grudnia 2004r. i mam 100 koni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 od 2006 roku auta mają filtry cząstek stałych a to dziwne bo czasu jak montuja FAP 1,9 dci ma 130 a nie 120km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturo Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Cześć ponownie a co to jest ten FAP ??? pozdr [ Dodano: 2008-03-05, 20:42 ] oki już wiem co to jest FAP pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 snap, właśnie dlatego że filtr dławi silnik podniesiono jego moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 z jednej strony cos dokladają (FAP) z drugiej zmieniają soft i komp kreci silnik nieco mocniej. Pewnie przy tym samym sofcie bez FAP byloby nie 130 tylko 135 KM ale to juz zadna roznica. Najwazniejsze ze reno ma FAP bezobslugowe. A jak chcesz dowiedziec sie jaka silnik ma moc to pojedz na hamownie... Dowod rej ani nawet producent prawdy Ci nie powie - kiedys czytalem ze punto pierwszej generacji oznaczone 60 mialo 75 koni, a 75 mialo 90 - wot ciekawostka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonypan Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 No nie wiem dokładnie co z tym FAPem mam CC od roku 2.0 dci - bez fapa - tak przynajmniej jest w specyfikacji a kręci zdrowo - zwłaszca po tuningboxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boruk Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Być może moc silnika jest uzależniona od kraju do którego dany model szedł, ja też się z tym spotkałem że w polskich salonach samochody w rocznikach 2002-2005 1.9 DCI miały 88KW. Ja mam Megane 1.9 DCI z marca 2004 sprowadzony z Belgii (na tabl znamionowej - KRAJ POD WZGLĘDEM TECHNICZNO-PRAWNYM - TLBELG) i też w orginalnej dokumentacji tego samochodu widnieje moc 85KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi